tisdag, 27 september, 2022

Le Pen går vidare i kampen mot Macron

Marine Le Pen går framåt mot presidentposten efter jämn första omgång

Frankrike går vidare till en andra omgång i presidentvalet mellan den världsvane globalisten Emmanuel Macron och den allt mer populäre nationalisten Marine Le Pen. Trots översiktliga likheter är det långt ifrån en återupprepning av det val som Macron vann för fem år sedan, då presidentens argument om främlingsfientlighet, rasism och öppna gränser saknar bäring mot en kandidat som påstår sig vilja göra upp med gängkriminaliteten och multikultur.

Efter söndagens val toppar Macron valresultatet med 27,6% av rösterna mot Le Pens 23%. Kort efter Le Pen fanns även vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon på 22,2% vilket var mycket nära en plats i den avgörande andra omgången.

Resultatet säger mycket om den opinionsmässiga radikaliseringen hos det franska folket, särskilt eftersom de övriga kandidaterna var mycket långt bakom. De två historiskt starkaste partiernas kandidater slutade på pinsamt låga siffror – Republikanerna på 4,8% och Socialisterna på 1,7%.

Vid denna tidpunkt för fem år sedan firade Macrons kampanjarbetare hela natten på Paris finaste restauranger, men efter fem år är stämningen dämpad och partiet lider av utmattningssyndrom medan Le Pens Nationell Samling går på högvarv. Inför den andra omgången den 24 april indikerar samtliga opinionsmätningar ett resultat om 49% mot 51% mellan de båda kandidaterna.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

- Annons -

Liknande artiklar