Le Pens Nationell Samling mycket nära seger i Frankrike

Under söndagen gick det franska folket och röstade. Valresultatet chockade nog de flesta och hur landet nu ska styras är oklart. ”Detta avslöjar etablissemangets bakomliggande struktur och maktordning – om globalismen är hotad går alla ihop, oavsett partifärg.

Ännu är inte alla röster färdigräknade men enligt det preliminära valresultatet blir Nationell Samling tredje största parti med 132-152 mandat. Vänsteralliansen NFP får 172-192 mandat och blir därmed störst. På andraplats kommer Emmanuel Macrons allians Tillsammans som får 150–170 mandat.

Valdeltagandet var högt i valet och enligt Frankrikes valmyndighet ska 67,1 procent ha röstat vilket är att jämföra med förra valet där endast 46 procent deltog.

Emmanuel Macron. Foto: Wikipedia/ The White House from Washington, DC/ CC BY-SA 4.0 DEED
Emmanuel Macron. Foto: Wikipedia/ The White House from Washington, DC/ CC BY-SA 4.0 DEED

Oklart hur landet ska ledas

Premiärminister Gabriel Attal har meddelat att han avgår, men ingen av grupperna ser ut att få absolut majoritet och ingen vet hur det nya styret ska se ut. NFP vill bland annat höja minimilönen, sänka pensionsåldern, höja arvsskatten och införa en ny förmögenhetsskatt.

NFP kommer alltså att med stor sannolikhet att tvingas samarbeta med Macron som är helt emot de flesta reformer som NFP vill genomföra.

Eftersom ingen grupp har egen majoritet väntas en stökig politisk förhandling och vissa politiska bedömare fruktar nu en ”politisk förlamning” av Frankrike.

Varför fick inte Nationell samling egen majoritet?

Mediabevakningen både innan, under och nu även efter valet har i huvudsak handlat om Nationell samling och att man inte vann valet var till mångas stora förvåning. Media försöker måla upp resultatet som ett ”stort fiasko” men faktum kvarstår att ett nationalistiskt parti är Frankrikes tredje största parti.

En stor anledning till att Nationell samling inte lyckades vinna valet var den oheliga allians som alla andra ingick med varandra.

Bland annat valde en stort antal kandidater som kom på tredjeplats i första omgången att frivilligt hoppa av valet för att minska chanserna för Nationell samling att vinna i olika distrikt. Vänsterliberaler och vänsterextremister enades också om att rösta på varandras kandidater.

Marine Le Pen. Foto: Wiki/flickr.com/photos/voxespana/51849414761/in/photostream/
Marine Le Pen. Foto: Wiki/flickr.com/photos/voxespana/ 51849414761/in/photostream/

– Tidvattnet stiger. Det steg inte högt nog denna gång, men det fortsätter stiga och det innebär att vår seger bara har blivit fördröjd, säger Marine Le Pen om valresultatet.

Avslöjar att det inte finns några alternativ

Tor-Björn Richthoff Änglasjö är inte förvånad över hur de franska partierna har agerat och ser en koppling till Sverige.

– Det franska etablissemangets agerande avslöjar hur verkligheten ser ut. När det verkligen kommer ett hot mot deras makt, mot globalismens makt, då går de alla ihop och agerar som en enhet. Vi såg exakt samma sak i Sverige när SD kom in i riksdagen och alla andra partier ingick en överenskommelse om att inte ens prata med SD.

– Egentligen finns det inte flera olika partier, varken i Frankrike eller i Sverige. Varenda parti vill i stora drag exakt samma sak, det enda som skiljer sig är vad de säger i valrörelsen för att blidka folket. Man vill få oss att tro att det finns olika partier för att upprätthålla bilden av att det finns en demokrati. Men så fort globalisternas makt är hotad, då går de alla ihop och samarbetar. Men det håller bara på kort sikt – i ett längre perspektiv kommer partier som på riktigt representerar folket och dess missnöje med makten att öka i popularitet, så vi kan med spänning se fram emot nästa val.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

5 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter