Ledande miljöpartist ljög om påstått misstag vid omröstning

Det var efter onsdagens omröstning om chat control-lagen i justitieutskottet som den miljöpartistiska ledamoten i EU-nämnden – Rebecka Le Moine – uppgav att Miljöpartiets ledamot i utskottet, Rasmus Ling, röstat fel. Skärmdumpar från interna chattar som journalisten Emanuel Karlsten publicerat på sin blogg visar dock att påståendet inte stämmer.

Nyheten om att MP röstat för förslaget har skapat starka reaktioner inom partiet där flera av dess företrädare kräver svar.

Var inte ett mänskligt misstag

Rebecka Le Moinde. Foto: Skärmbild (Youtube, 2022)
Rebecka Le Moinde. Foto: Skärmbild (Youtube, 2022)

Det var kort efter att omröstningen om den kontroversiella lagen genomförts som Miljöpartiet gick ut och meddelade att Ling råkat rösta fel i justitieutskottet. Det hela påstods i Le Moines exklusiva intervju i TT vara ett mänskligt misstag som inte alls stämmer överens med partiets ståndpunkt i frågan.

-Med facit i hand skulle vi ha lämnat en avvikande åsikt, men det gjorde vi inte utan det var en miss. Det är mänskligt att man ibland missar.

I partiets interna diskussionsgrupper1 framkommer det däremot att beslutet inte alls var ett misstag. Rasmus Ling röstade för förslaget om Chat control eftersom han tyckte det var bra, ”välavvägt” och förankrat enligt de rutiner som Miljöpartiet har.

Kritiseras av partikamrater

Ling har i eftermälet blivit hårt kritiserad av partikamrater. Främst för att partiet svikit en av sina huvudfrågor som de gick till EU-val på (kritiken mot Chat control) och därmed lurat väljarna. Andra påpekar att Lings beslut inte heller varit förankrat i partiprogrammet. Därför väcker hans agerande många frågor.

Rasmus Ling har även länge varit en förespråkare av okontrollerad massinvandring. Foto: Skärmbild (Youtube / Expressen, 2015).
Rasmus Ling har även länge varit en förespråkare av okontrollerad massinvandring samt Natomedlemskap. Foto: Skärmbild (Youtube / Expressen, 2015).

Likaså Rebecka Le Moines påståenden och bortförklaringar väcker frågor om det ”mänskliga misstaget” och att Rasmus Ling skulle ha blandat ihop parlamentets nya version med Belgiens kompromissförslag.

Även detta motbevisas av meddelandena från den interna diskussionsgruppen där Ling tvärtom är inläst på de olika versionerna.

Natoanhängaren Ling

Förutom att ha varit en stark förespråkare för okontrollerad massinvandring har Rasmus Ling även förespråkat ett svenskt Natomedlemskap. Han uteblev även vid omröstningen om DCA-avtalet i tisdags (18 juni).

Händelserna kring omröstningen av Chat control-lagen kommer troligtvis att påverka Milöpartiets förtroende negativt då integritetsfrågorna länge varit en av partiets viktigare.

Fakta (Chat control-lagen):

  • Det lagförslag – CSAM-förordningen – som Ylva Johansson presenterade i maj förra året, togs fram i syfte att bekämpa spridningen av barnporr över internet. Det har av kritiker även kallats för Chat Control 2.0.
  • Förslaget skulle i praktiken innebära att samtliga IT-tjänster, inklusive krypterade chattar som Whatsapp och Signal, med hjälp av AI-verktyg ska skanna sina användares kommunikation för att hitta barnpornografi.

Källor: SVT, Bahnhof och chatcontrol.se

  1. Dessa uttalanden från Rasmus Ling i diskussionsgruppen har Karlsten kunnat verifiera utifrån två av varandra oberoende källor. []

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter