Ledare: ”I Ryssland kallas de ’oligarker’ – i Sverige ’mediekoncerner'”

Detta är en ledare. Det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte FrihetsNytt. 
Hos oss får alla åsikter komma till tals, oavsett hur obekvämt det är. Vi står för riktig yttrandefrihet.
Svenska politiker och opinionsbildare pekar gärna ut hur andra länder brister i frågor som rör demokrati, informationstillgång och folkligt inflytande. Men i Sverige förekommer det allvarliga problem, inte minst inom media, där enskilda ”mediekoncerner” kontrollerar större delen av informationsflödet. Även Sverige har ett oligarkproblem.
Karin Olsson. Foto: Wikipedia/ Lesula/ CC BY-SA 3.0 DEED
Karin Olsson. Foto: Wikipedia/ Lesula/ CC BY-SA 3.0 DEED

I måndags publicerades en väldigt intressant ledarartikel i Expressen, skriven av tidningens biträdande chefredaktör Karin Olsson. Där går hon igenom den svenska massmedian alltmer köps upp och kontrolleras av enskilda aktörer. I synnerhet pekar hon ut familjen Bonnier, som är ökända för sin enorma makt inom media, något som Frihetsnytts Tobbe Larsson har gått igenom.

Därför äger till exempel den tidigare entydigt liberala mediekoncernen Bonnier (som äger Expressen) i dag blad av alla möjliga politiska kulörer. Man har köpt upp praktiskt taget varenda lokaltidning som varit till salu, vilket glädjande nog räddat många publikationer. Det är svårt numera att överleva som liten aktör.

Även om hon lägger in brasklappen om att uppköpen gjort att flera medier kunnat överleva, är budskapet väldigt tydligt: det är ett problem med att en aktör har en sådan makt över informationsflödet. Att en redaktör på en av Bonniers största tidningar kritiserar Bonnier är oerhört intressant och ovanligt.

Men att de svenska medieägarna har blivit tragiskt få – och att marknaden fortsätter konsolideras – är förstås inte optimalt för samhället.

De enda som numera inte ägs av någon mediekoncern är de skattefinansierade medierna SVT och Sveriges Radio. Hon vänder sig mot tankarna på att slå ihop de två till en enda stor media, vilket skulle påverka den mångfald som behövs inom media.

Så styrs informationen

Carl-Johan Bonnier beskrivs som den ledande ägarrepresentanten för Bonniers företag. Foto: Wikipedia/ Peter Jönsson/ CC BY 3.0
Carl-Johan Bonnier beskrivs som den ledande ägarrepresentanten för Bonniers företag. Foto: Wikipedia/ Peter Jönsson/ CC BY 3.0

Problemet som jag vill ta upp här är inte begränsad till media, även om det är ett viktigt område. På flera områden ser vi idag att ett fåtal aktörer äger så mycket av samhället, även i de fall som vi ska tro att de är olika. Utöver Bonnier har vi Schibsted inom media.

Schibsted äger de ”ideologiskt olika” tidningarna Aftonbladet och Svenska Dagbladet. Då kan vi tro att att det finns en mångfald av åsikter som kommer ut i offentligheten. I Själva verket är det egentligen bara olika vinklingar på samma åsikter som Schibsted har godkänt. Det förekommer ingen hård kritik mot massinvandring, Nato eller EU i någon av dessa, trots att två tidningar som representerar olika åsikter borde kunna låta annorlunda.

Detta är något som Olsson verkligen sätter fingret på, när hon talar om att ”liberala” Bonnier äger ”blad av alla möjliga politiska kulörer”. Nu kan det bli aktuellt att TV4 kan komma att köpas upp av Bonnier eller Schibsted.

Du som läser alternativmedia gör det av en anledning: du märker att det egentligen inte finns någon skillnad mellan massmedierna.

De styr näringslivet

Jacob Wallenberg är den oftast representerar familjen, framförallt i rollen som ordförande för Investor. Foto: Wikipedia/ VisbyStar
Jacob Wallenberg är den oftast representerar familjen, framförallt i rollen som ordförande för Investor. Foto: Wikipedia/ VisbyStar

Sen är det inte ett dugg bättre inom den svenska företagsvärlden. De som läser Frihetsnytt är utan tvekan bekanta med familjen Wallenberg. Denna finansdynasti äger en stor del av det svenska näringslivet, inte minst genom bolaget Investor.

Unga Aktiesparare står bland annat: ”I dag kontrollerar Wallenbergfamiljen indirekt en tredjedel av Sveriges BNP genom sina innehav”.

En familj som har ett så starkt inflytande på ett lands ekonomi har stora möjligheter att kunna styra och påverka våra makthavare. Vi har bland annat kunnat se hur olika företag gynnas av olika utvecklingar.

När Sveriges politiker krigshetsade för några veckor sedan, var Wallenberg en av de stora vinnarna. Bil- och vapentillverkarens Saabs aktier steg rejält och det avslöjades att företag tjänat många miljarder på vapenbeställningar sedan kriget i Ukraina inleddes i februari 2022.

Vilken familj som är den största delägaren i Saab behöver jag väl knappast betona?

Använd rätt ord

Hade det här varit i Ryssland skulle etablissemanget ha talat om ”oligarker”1, som gynnar sig själva på allmänhetens bekostnad. Här i Sverige kallas Bonnier och Schibsted för ”mediekoncerner” och familjen Wallenberg kallas lite fint för ”finansfamilj”.

Det är dags att vi kallar en spade för en spade och använder rätt ord: det är oligarker det rör sig om, inget annat.

  1. Oligarki betyder ”fåmansvälde” och syftar på att det är fåtal aktörer som styr ett samhälle. Oftast syftar det på rika personer eller grupper som styr genom att de äger stora delar av samhället. Många tänker på Ryssland när man pratar om oligarker. Dessa är personer som passade på att ta kontroll över de statliga egendomarna i Sovjetunionen när kommunismen föll 1991. []

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

6 KOMMENTARER

  1. Blir så jävla frustrerad när folk är mer intresserade av korruption i andra länder och skiter i sitt egna land. Allt handlar om att beka ut förtryckaren elr den onde, istället för att fokusera på att bygga och och göra gott.

    Den som fokuserar på att bygga upp och göra gott städar sitt egna hus och struntar i grannens. Grannen kommer städa upp själv när de ser att du har fixat ditt. Bra värderingar och handlingar sprids utan ord. Endast dåliga värderingar kräver censur och informationskontroll.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter