Ledaren 12: Om grupptryck – jag hoppar om ni gör det!

Ni kanske minns barndomens somrar när man stod på hoppberget och velade om man skulle våga hoppa ner i sjön eller inte? Sen hoppade alla kompisarna och då plötsligt vågade du också. Eller när man skulle gå på bio och inte hade fått några godispengar, men såg kompisarna snatta några Nickel och då plötsligt gjorde man samma sak själv. Japp – det kära grupptrycket!

Tyvärr verkar det svårt att växa ifrån behovet av att göra det andra gör. Att vänta lite i kulissen för att försiktigt, försiktigt kika fram och se vad de andra kommer ta sig för innan jag ens frågat mig själv vad jag vill.

Varför är vi så rädda för att gå vår egen väg? För att vara de vi är och säga vår sanning? Jo, för att det kan straffa sig. I skolan kunde klasskamraterna skratta åt dig när du sa fel saker eller gav fel svar på en fråga och inte fanns någon direkt uppmuntran till självständigt tänkande. Då (i 70-/80-talets skola) som nu, var det kollektiva tänkandet, uppfattningen och det vi skulle uttrycka styrt av staten med fantastiskt god hjälp av grupptrycket. Och det har inte blivit bättre med åren.

Du kan också bli straffad på ditt arbete genom att inte bli pratad med på rasten eller få sämre arbetsuppgifter, löneutveckling eller kanske till och med få sparken.

I det sociala livet kan ”vänner” försvinna, de kan ”avvänna” dig på sociala medier (Oh hemska tanke!) eller rent ut säga att du är en dålig människa helt enkelt.

I media – vilket kanske är den största skräcken av alla – kan du bli uthängd för att du tycker fel, har fel värdegrund och att du umgås med fel människor och bla bla bla….

Så, visst kan det få konsekvenser att stå upp för sig själv, för sina egna och andras rättigheter och sina egna insikter.

Men – vad vet du om konsekvenserna om du inte gör det? Vem är du om du går emot din egen natur och det du känner inombords är fel? Om du ljuger för dig själv dagligdags för att behaga andra eller för att du helt enkelt är för feg. Du saknar mod helt enkelt.

I denna polariseringens tid är dessa risker större än någonsin, allt är nämligen arrangerat för att skapa polariserings- och konfliktmöjligheter. Det är till och med svårt att hålla reda på alla områden man ska ha särskilta åsikter om för att passa in. Fler och större konfliktytor. Den globala makteliten gnider händerna av glädje.

Många är de debattörer, medieprofiler, YouTube:are och tyckare som nu sitter som små möss och väntar på att se vad som ska hända med de andra, de som varit lite morskare, de som tagit ett kliv ut från de dammiga kulisserna och anslutit sig till arbetet för exempelvis yttranderfrihet. Det är många som vill, men som inte vågar riktigt ännu… Men vi väntar med öppen famn tills ni har fattat mod. När ni vill samarbeta med oss för friheten istället för att behaga den sida vi båda tycker är förtryckande, då är ni välkomna för manegen är krattad! Och med manegen menar jag Svenska Bok- och Mediamässan i Stockholm 20/8.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter