Ledaren 19: Apspelet fortsätter – hur dumma tror de att vi är?

Aftonbladet fortsätter idag med sina experter som tänker och tänker men absolut inte kan fastslå vem som sprängde gasledningarna i Sveriges ekonomiska zon i Östersjön. Men med hjälp av tangentbordskombinationen Ctrl+F kan man konstatera att ordet ”Ryssland” förekommer 11 gånger i artikeln.

På detta sätt kommer det att fortsätta några dagar till. Snart kommer någon brittisk kunglighet att vricka foten eller kanske något annat ännu mer spännande att ske. Då kan man äntligen rikta tanken mot lämpligare frågeställningar. Även när nyhetstorka råder kan vi lita på Lena Mellin och Oisin Campbell. De vet att vifta undan struntsaker – som till exempel nu under helgen när tyskar, engelsmän, belgare, holländare och österrikare sade att de inte har lust att duscha kallt för Joe Bidens skull – och protesterade över hela Europa så att poliserna knappt räckte till. Många viftandes med ryska flaggor, för att visa hur högaktningsfullt de skiter i vad våra överhuvuden i TV-apparaten berättar.

Uncle Sam visar korten

USA råkade med sitt attentat visa att listan över länder som Amerika bekämpar inte är så kort som de flesta tror. I princip alla länder som inte börjar på U, slutar på A och har ett S i mitten bör minnas uttrycket ”with friends like that you don’t need enemies”.

Men om detta ska massmedias anställda tala tyst. I Schweiz har de stora medierna redan tagit klivet från denna tråkiga lilla incident – de har gått vidare, eller vänt blad som kungen brukar säga. Weltwoche konstaterar att ”en sorts siciliansk omertà” har kommit att omge attacken mot Nord Stream: Ett journalistiskt tysthetslöfte som inte får brytas.

Tror man att man kan tiga ihjäl denna aldrig tidigare skådade attack mot Europas energiinfrastruktur? Vi får se – Nord Stream är en av alternativmedias chanser att göra nytta.

Inte första gången

Som ett litet sidospår noterar Weltwoche att Sibirien, sommaren 1982, skakades av en detonation. Pentagon talade om den ”största icke-nukleära explosionen” som någonsin observerats från rymden.

22 år senare avslöjade en före detta presidentrådgivare att CIA låg bakom det: Man hade låtsats vara kommunistiska tekniker som ville vara hyggliga och smuggla in västerländsk teknik till Sovjetunionen. Men programvaran innehöll ett virus som ökade trycket i gasslangen och sprängde ventiler, pumpar och turbiner. På den tiden var den sovjetiska ledningen tyst – av skam. Den här gången är det annorlunda.

Inte enda konspiratören

Vad som däremot är direkt irriterande är vilka mer som är inblandade i Nord Stream-härvan. Att amerikanska flottfartyg och helikoptrar snurrade kring gasledningarna timmarna innan de exploderade är ingenting konstigt. Men att, som Samhällsnytt visade i förrgår, även svenska flottenheter var på plats för att fjanta runt och hjälpa till med attentatet är förargelseväckande. Det enda positiva är att någon ombord på det svenska fartyget kopplade på och av transpondern på ett sådant sätt att ingen skulle kunna missa vad som varit i görningen.

Den tyske förbundskanslern eller vad man nu kallar honom, Olaf Scholz, har för sin del vetat exakt vad som skulle ske ända sedan i februari. Man kan tycka att Scholz är extremt osmaklig som godtar att USA pajar Scholtz egna väljares livlina för att hålla sig varma. Men är han den ende som visste? Naturligtvis inte. Förmodligen har de svenska partiledarna och alla liknande nickedockor runt om i Europa varit insatta redan från början – så att ingen ska säga någonting överilat när det väl smäller.

Jag klandrar faktiskt inte amerikanerna – någon där har uppenbarligen räknat ut att det blir fler dollar i fickan för chefen, om de använder statens krigsmakt för att förstöra saker och ting för andra länder. Fientliga eller allierade spelar ingen roll. Men den viktiga frågan är – hur i hela friden är det fatt med européerna?

Vad vill de åstadkomma?

Jag läser precis in härlig bok om romarrikets uppgång och fall (jag intresserar mig såklart bara för uppgången). Det sades redan dåförtiden, under rikets finaste storhetstid att politiken är ett tjuv- och rackarspel. Men på den tiden hade man ett gemensamt och övergripande ideal – en stolhet och en obändig segervilja för sin älskade republik. Vilket är egentligen det övergripande idealet som våra europeiska så kallade ledare har samlats kring? Det kan väl inte vara så enkelt att de bara har sålt oss till högstbjudande? De agerar ju allihop exakt likadant i de viktigaste frågorna, något slags gemensam strävan måste det väl vara?

Du som prenumererar är välkommen med ditt eget svar på denna gåta i kommentarsfältet här nedanför.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter