Ledaren 3: I clownvärlden undkommer ingen Volodymyr Zelenskyj

Varhelst de vackra, rika och mäktiga möts är han redan där, alltid i sin gröna t-tröja. Men den komiske ukrainaren, som kom till politiken direkt från jobbet som skådespelare i storbedragaren Igor Kolomiskys mediakoncern, är mer internationellt verserad än han ser ut att vara. Efter sin valseger, framburen av sitt löfte att utrota korruptionen, firade Zelenskyj med nya skalbolag och fastighetsköp i London. Varifrån pengarna kom framgår inte i rapporten från OCCRP men skådespelarlönerna i Ukraina är kanske högre än man tror – i vart fall jag skulle ta ganska bra betalt för att spela med i de pjäser där Zelenskyj varit stjärna. Att spela piano med könsorganet, som presidenten är mest känd för, går väl an. Men det kommer mera – döm själv här och här.

På World Economic Forum i Davos gav Zelenskyjs tal ingenting utöver det vanliga. Jag har faktiskt inte lyssnat igenom det utan litar på recensionen från Weltwoche: ”Stilen är alltid densamma – hälften skäll, hälften kravkatalog, allt levererat av ett kränkt offer.

Att Zelenskyj gör succé när det gäller att dyrka upp mötesdeltagarnas plånböcker kan vi bara gratulera till. Och eftersom ingen kan stoppa mannens ordflöde kommer han ofta i självsvängning – och avslöjar mer av sin tankevärld än vad som kanske var meningen.

Volodomyr Zelenskyj talar ofta om mänskligheten. Efter Ukrainas och mänsklighetens seger mot det land som uppenbarligen inte ingår i denna, måste mänskligheten ta i med krafttag föra att avskräcka omänskligheten från att sticka upp mot mänskligheten ”under årtionden framöver”. Att den företagsamme presidenten, förutom ruinerande krigsskadestånd kräver konfiskering av ryska statens tillgångar förstår både jag och OCCRP. Hans övriga förslag svävar enligt Weltwoche någonstans mellan Versaillesfördraget (avstyckning av delar av landet och utdelande av dessa till fientliga grannländer kompletterat med astronomiska skadestånd) och Morgenthauplanen (kastrering av hela den manliga befolkningen).

Volodomyr Zelenskyj belönades med stående ovationer av världens rikaste och mäktigaste. Så det här blir nog jättebra, framförallt för mänskligheten. Godmiddag, som Pelle Svanslös brukade säga.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter