Ledaren 8: Vem bestämmer i Sverige, Expressen eller svenskarna?

All makt ska utgå från folket. Fördenskull får folket välja representanter som på väljarnas uppdrag framför vars och ens angelägenheter i kommunerna, regionerna och riksdagen.

Om detta ska kunna fungera ens i teorin förutsätts yttrandefrihet – inte bara inom hemmets väggar utan även i offentliga sammanhang. I yttrandefrihet ingår mötesfrihet. Det duger inte att bara vissa representanter kan föra fram sina förslag vid offentliga möten. I så fall får folket bara just de godkända representanterna att välja mellan – med följd att den sittande makten blir permanent. Dessa grundfakta torde precis alla vara ense om. Alla låtsas åtminstone vara ense om detta.

I och med uppträdandet av ett politiskt enat oligopol inom massmedia blir det komplicerat – även mediakoncerner kan ju sägas vara en del av folket. Nog ska de få skriva och säga vad de vill, liksom alla andra? Pressfrihet är nödvändigt. Men effekten av finansiellt starka och politiskt eniga massmedier är inte mer frihet. Effekten är inte stort annorlunda än effekten av avskaffad mötesfrihet. Under ett massmediaoligopol har folket, såvitt man vet, inget val förutom de representanter som massmedia presenterar som valbara. Som sagt, här blir det komplicerat – men lösningarna finns för handen och kommer att presenteras här vid ett senare tillfälle.

Vad som sedan igår är under attack är inte pressfriheten utan mötesfriheten. Den största mediekoncernen ringde igår kväll upp en folkrepresentant, en mycket populär före detta riksdagsman, och klandrade honom för att han tänker delta på bokmässan 20/8.

Att framföra sin åsikt är en sak men att, som Bonnierkoncernen, försöka hindra människor från att träffas är något annat. Och det handlar inte om några rekommendationer – det handlar om förtäckta hot. Det är sedan länge känt att tidningen Expressen har aktivister inom våldsamma underjordiska nätverk anställda på redaktionen – nätverk vars enda verksamhet är att med hjälp av vandalisering, mordbrand och brutala överfall försöka tysta Expressens politiska meningsmotståndare. Expressen signalerade igår att Svenska Bokmässan är en samlingsplats för just den typ av människor som de våldsamma nätverken har som uppdrag att trakassera. Koncernledningens fåfänga förhoppning är förmodligen att de trasiga och knasiga ska försöka ställa till besvär för bokmässans deltagare – något som mässans arrangörer har förberett sig för till höga kostnader.

För den jäktade nyhetsläsaren är nyhetsvärdet i Expressens artikel nära noll. Men den bakomliggande nyheten är viktig: Nämligen att Expressen, inte en folkrepresentant, bestämmer vilka människor folkrepresentanten får träffa. Till och med justitieminister Morgan Johansson har nyligen påtalat vikten av svenskarnas grundlagsskyddade mötesfrihet. Om någon aktör i detta sammanhang är extrem är det Bonnierkoncernen, som systemetiskt undergräver mötesfriheten.

Vi lever in en extrem tid. Och detta är sannerligen inte Jan Emanuels fel och inte Svenska Bokmässans heller. Vi på Frihetsnytt ser mycket fram emot vårt eget deltagande på mässan den 20 augusti!

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter