Den erfarne näringslivstoppen Leif Östling fortsätter att granska det omfattande slöseri som görs med skattemedel. En utredning som Kommissionen för skattenytta publicerat visar var problemet med de svenska skattemedlen ligger.
2017 fällde Svenskt Näringslivs dåvarande ordförande Leif Östling de bevingade orden ”Vad fan får jag för pengarna?”, när han skulle beskriva hur företagare och förmögna privatpersoner resonerade kring den enorma skattesatsen i Sverige. 2019 ställde han upp i en intervju med Swebbtv, där han utvecklar det resonemang som uttalandet bygger på.
Trots flera upprörda reaktioner på frågan vad skattepengarna faktiskt till, valde Östling att fortsätta granska slöseriet med skattemedel. 2021 grundade han Kommissionen för skattenytta, vars syfte är att granska hur de befintliga resurserna faktiskt används.
Problemet är hur skattemedlen används
I en intervju med Dagens Industri (DI) redogör Östling för kommissionens årsbokslut 2022. Enligt honom är det inte en brist på resurser, det vill säga skattemedel, då Sverige redan har ett enormt skattetryck, utan det är hur resurserna används.
”Problemet är hur resurserna används. Vårt grävande visar ett otroligt resursslöseri, som i sin tur verkar bero på bristande ledarskap och styrning, luddiga mål och noll uppföljning”, säger Östling till DI.
Ett exempel är hur kommunernas tillgångar inte värderas enligt en enhetlig mall, utan kan skilja sig åt från kommun till kommun, vilket ska röra sig om uppemot 10 000 miljarder kronor. Det är pengar som ingen har riktig koll på och kan innebära stora förluster om en fastighet säljs till fel värde.
Han tar även upp att den svenska regeringens hett åtrådda Nato-medlemskap skulle innebära ytterligare resursbehov till försvaret. Östling undrar var de pengarna ska komma ifrån. Ska de tas från välfärden och därmed göra situationen ännu mer pressad för skola, vård och omsorg?