”Leker med elden” – nu skapar forskare nya farligare covid-varianter

Forskare kritiseras för att framställa potentiellt dödliga virus i sin forskning på det ofarliga omicron-viruset.

Vid Boston University har forskare framställt ett hybridvirus, en så kallad chimera, genom att kombinera omicron-varianten av sars-cov-2-viruset med den ursprungliga Wuhan-varianten. Därmed fick man fram ett virus som är lika smittsamt som omicron och nästan lika dödligt som Wuhan-varianten när man testat det på möss. Det uppger Daily Mail i en artikel som fått stor uppmärksamhet.

Chimeran skapades genom att lägga omicrons spikprotein till det ursprungliga viruset. Den ursprungliga varianten uppges ha varit hundraprocentigt dödlig för möss, medan omicron inte dödar några möss alls. Chimeran dödar åtta av tio möss.

Avsikten var enligt forskarna att ta reda på huruvida omicrons spikprotein, som gör det till den mest smittsamma varianten, även är det som gör det till den mildaste varianten.

Dr John Campbell diskuterar i ovanstående video implikationerna av denna forskning, som utgör ett exempel på så kallad gain-of-function-forskning – enkelt uttryckt att man framställer virus som har nya egenskaper.

Politifact har gjort en märklig ”faktakoll” där man slår fast att alltihopa är sant, men klassar det som en ”halvsanning” därför att vissa av dem som spritt artikeln i sociala medier har utelämnat en del information eller missuppfattat detaljer.

Många forskare anser det troligt eller rentav säkerställt att det ursprungliga covid-19-viruset skapades i ett laboratorium i Wuhan. Flera forskare som citeras Campbells video har skarpt kritiserat den här sortens forskning och anser den direkt farlig.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter