Liberalerna försöker kapa ordet ”Sverigevän”

Liberalerna ser ut att göra ett katastrofresultat i sommarens EU-val. Partiet försöker desperat att marknadsföra sig själv, inte minst genom olika utspel. Det senaste verkar gå ut på att försöka kapa det sverigedemokratiskt laddade ordet ”Sverigevän”.
Karin Karlsbro. Foto: Liberalerna
Karin Karlsbro. Foto: Liberalerna

Frihetsnytt har i flera artiklar uppmärksammat den kris som Liberalerna (L) befinner sig i. Enligt flera opinionsmätningar ser det ut som att partiet kommer åka ur Europaparlamentet efter sommarens EU-val. Detta har man försökt åtgärda genom olika utspel, där man tar ställning för en uttalat globalistisk politik.

Partiets toppnamn i valet, Karin Karlsbro, har sagt att man ska tvinga Sverige att byta ut kronan mot euro, utan att rådfråga svenskarna. Tredjenamnet på vallistan, Salome Mohamsson, vill att Sverige ska skicka soldater till Ukraina.

Denna politik har dock inte lockat svenskarna. Mer makt åt EU och militära krigsäventyr utomlands verkar inte vara någon valvinnare.

Nationalism en valvinnare

Vad som däremot ser ut att locka väljare är nationalism och invandringskritik. Sverigedemokraterna (SD) ser ut att fortsätta öka jämfört med förra EU-valet. Samtidigt ser det ut som att nationalistiska partier över hela Europa kommer växa explosionsartat. Enligt bedömare kommer nationalisterna att vara valets stora vinnare.

Språket används som vapen

Detta har inte L missat. Partiet är inte berett att lämna sin globalistiska politik, men man ser en möjlighet att paketera det på ett tilltalande sätt. Det har varit en återkommande strategi inom det politiska etablissemanget att ta kontroll över positivt laddade ord och fylla dem med egna innehåll.

Ett exempel är ”demokrati”, som egentligen innebär att makten ligger hos folket, men som det politiska etablissemanget har fyllt med olika värderingar (såsom mångkultur, HBTQ och makt åt överstatliga organisationer som EU och Nato). Om man kritiserar dessa värderingar anklagas man därmed för att vara ”emot demokrati”.

Ett ord som verkar ha fått en positiv laddning den senaste tiden är ”Sverigevän”. I synnerhet Sverigedemokraternas (SD) partiledare Jimmie Åkesson brukar använda ordet när han håller tal. Ordet har en nationalistisk innebörd, men syftar framförallt på att vilja få ordning i det kaos som de etablerade partierna har orsakat i samhället.

Jimmie Åkesson. Skärmavbild: Youtube/ Sverigedemokraterna

Sverigevänligt att underkasta sig EU

I en intervju med Dagens Nyheter (DN) försöker han fylla ordet ”Sverigevän” med innebörden att man är för ett starkt EU.

– Vi måste bli bättre på att förklara varför Sverige blir starkare av ett starkt Europa och varför vi behöver fördjupa Europasamarbetet. Man kan kalla det Europavänligt, men det är ju extremt Sverigevänligt, säger han till DN.

Om svenskarna kommer köpa att man är en ”Sverigevän” om man vill skänka bort friheter och självbestämmande till EU, återstår att se.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter