Liberalerna: Inför euro – strunta i folkomröstning

Liberalernas partiledare Johan Pehrson vill införa euro i Sverige. En folkomröstning om saken tycker han däremot inte behövs.

Det är i en intervju med Aftonbladet som Liberalernas (L) partiledare Johan Pehrson tydligt klargör sin ståndpunkt gällande euron rapporterar TT enligt Dagens Industri.

Pehrson hävdar att euron skulle stärka svensk ekonomi och att svenska folket och svenskt näringsliv förtjänar något bättre än kronan. Några belägg för sitt påstående presenteras dock inte och det finns mycket som pekar på det motsatta.

– Den [euron] är avgörande för svenskt välstånd i framtiden. Svenska folket förtjänar en stark valuta och svenskt näringsliv förtjänar en stark valuta, säger Pehrson till Aftonbladet.

Folkomröstning absolut inte nödvändigt

Johan Pehrsons förakt mot demokratins grundfundament lyser igenom när han anser att en folkomröstning inte är nödvändig. Detta eftersom att det finns en majoritet för att gå över till valutan.

– Det är absolut inte nödvändigt [med en folkomröstning]. Sverige blev medlem i EU via en folkomröstning, sedan var det tydligt att det ingår en skyldighet att ingå i euron. Men vi hade en folkomröstning (om EMU) och EU låter oss vara för att EU har respekt för det. Men vi borde vilja gå med, med stor glöd och passion, säger Pehrson till Aftonbladet.

Kritisk till att SD vill utvärdera EU-medlemskapet

L samarbetar med Sverigedemokraterna (SD) som har en skeptisk inställning till EU-medlemskapet. SD:s partiledare Jimmie Åkesson har tidigare krävt att Sverige ska utvärdera sitt medlemskap och bromsa införandet av nya EU-lagar i Sverige.

Detta är något Pehrson inte håller med om och att han har ett visst förakt för folket lyser igenom. Han vill inte låta dem vara med och bestämma och anser att detta är en politikerfråga.

– Sverigedemokraternas hållning är svag. Det är skadligt för svenska folket att skjuta ut oss ur EU-samarbetet. Vi ska sitta vid bordet, inte stå med mössan i hand i korridoren, säger Pehrson till Aftonbladet.

Problematiskt med politiker som tror sig stå över folket

Det är inte första gången politiker agerat ovanför huvudet på svenska folket och det lär inte vara den sista. Pehrson visar tydligt att han inte vill att svenska folket ska vara med och bestämma om en sådan otroligt viktig sak som landets valuta.

Om det är för att politikerna vet att folket går emot deras vilja eller för att de anser att folket är för dumma för att förstå och därför undviker folkomröstningar är inte alltid helt klart.

Samma strategi med att utesluta folket var när regeringen valde att ansöka om ett medlemskap i krigsalliansen Nato. Trots att det är svenska liv som riskeras att dras in i konflikter och att det är svenska soldater som kan skickas ut i krig för ett annat land, vägrar politikerna ge folket chansen att säga sitt.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

  1. Politiker i gemen tror sig veta bättre än svenska folket. Dessa politiker saknar allt som de svenska skattebetalarna har, nämligen arbetslivserfarenhet sunt förnuft och konsekvenstänkande. De kan hitta på vilka dumheter som helst eftersom de är Ansvarsbefriade. Tjänstemanna ansvaret kommer aldrig att införas. Folkomröstning om Euro eller Nato vågar dessa blötdjur(ryggradslösa) inte utlysa därför att utgången är oviss. Att sända värnpliktiga med endast grundutbildning till att kriga för andra länders suveränitet går bra, men själva sitter de hemma i trygghet. Försvarsviljan är högst bland nationalister, därför går det inte så bra för Ryssland i Ukraina. Den nationalistiska gråa soppan fungerar tydligen, men fattar J.Persson detta? Hur är försvarsviljan i Sverige?

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter