Lilla Spöket Labans ”mamma” har dött

En av Sveriges mest hyllade barnboksförfattare har somnat in. Tillsammans med sin man skrev hon böckerna om Lilla spöket Laban, Tummen samt Lilla Anna och många fler.

I 70 år har Inger Sandberg skapat barnböcker med ett engagerande och fascinerande bildspråk. Nu har hon somnat in, vid 92 års ålder, efter en rik och produktiv yrkeskarriär, rapporterar TT.

1953 släppte hon sin första bok Fåret Ulrik får medalj, men den första av hennes böcker som slog igenom och generationer av svenskar kom att växa upp med var Lilla Anna, som hon släppte 1964 tillsammans med maken Lasse Sandberg, som gick bort 2008.

Den skapelse som paret blivit mest kända för är Lilla Spöket Laban, det lilla pojkspöket som vill leva upp till familjehantverket och kunna skrämmas, men när han vill göra läskiga ljud kommer bara ”snälljud”. Första boken släpptes 1965 och blev snabbt en favorit.

Parets levande illustrationer var banbrytande för att engagera barn som inte lärt sig läsa, eller precis lärt sig det, att med bildernas hjälp följa en berättelse där texten snarare var ett kort tillägg till bilderna.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter