Litauen kan orsaka tredje världskriget

Natos svagaste punkt mer sårbar än någonsin – Litauen förbjuder förflyttningen av ryska varor till Kaliningrad

Kaliningrad-enklaven är hem för över en halv miljon ryssar och bas för den ryska Östersjöflottan och en utplaceringsplats för Moskvas kärnvapenkapabla Iskander-missiler och har den strategiskt viktiga placeringen vid Östersjökusten mellan Litauen och Polen, båda Nato-medlemmar. Regionen har dock ingen landgräns med Ryssland.

Nyheten om det förestående förbudet kom på fredagen i ett videomeddelande postat av Kaliningrads guvernör Anton Alikhanov. Den ryske guvernören berättar att förbudet skulle täcka mellan 40 och 50 procent av de föremål som Kaliningrad importerar från och exporterar till Ryssland genom Litauen eftersom EU:s sanktionslista särskilt inkluderar kol, metaller, byggmaterial och avancerad teknologi.

– Detta drag är olagligt och kan medföra långtgående konsekvenser för Litauen och EU. Jag skulle särskilt vilja citera några stycken från det gemensamma uttalandet om EU:s utvidgning, med hänvisningar till internationella överenskommelser, de dokument som både den europeiska gemenskapen och Ryska federationen anslöt sig till, sa Alikhanov på lördagen.

Dessutom nämnde han ett nyckelvillkor som var en del av Litauens anslutning till EU 2004. Han citerade det tidigare avtalet som angav att den baltiska staten ”i praktiken kommer att tillämpa principen om frihet att transitera varor, inklusive energi, mellan Kaliningrad-regionen och övrigt ryskt territorium.”

Transitförbudet trädde i kraft på lördagen, enligt fraktavdelningen för Litauens statliga järnvägstjänst i ett brev till sina kunder. Detta efter ett ”förtydligande” från EU-kommissionen om mekanismen för att tillämpa sanktionerna. Reuters rapporterar att en talesman för den litauiska järnvägstjänsten bekräftade innehållet i brevet men avböjde att kommentera ytterligare.

Litauen hävdar att de helt enkelt håller sig till sanktionerna som införts av EU. Men åtgärden har redan tagits emot som en avsiktlig provokation eftersom det innebär en ekonomisk belägring av ett vitalt intresse för Ryssland. Även om det inte finns någon omedelbar fara för den ryska befolkningen i Kaliningrad, kan detta bli en gnista som kan leda till ett verkligt krig i motsats till en speciell militär operation.

Natos svagaste punkt

De Iskander-missiler som sedan 2014 finns utplacerade i Kaliningrad har en räckvidd på 500-600 kilometer, vilket innebär att de kan nå stora europeiska huvudstäder såsom Stockholm, Köpenhamn, Berlin och Warszawa samt förstås de baltiska huvudstäderna. Det mest oroväckande för Nato-alliansen har länge varit den korta och svaga gränsen mellan Litauen och Polen – med Kaliningrad och Vitryssland på vardera sida. Denna landbro är Natos svagaste punkt eftersom den är de enda 65 kilometer som förbinder Centraleuropa med Baltstaterna, vilket gör de senare mycket exponerade.

Om ett krig utbryter mellan Nato och Ryssland skulle den polsk-litauiska gränsen med säkerhet tas över av ryska trupper från både Kaliningrad och Vitryssland, vilket skulle säkra landbron till Moskvas främsta utpost vid Östersjön och samtidigt skära av Litauen, Lettland och Estland från övriga Natoländer. Den ryska Östersjöflottan skulle därefter sannolikt blockera de tre baltiska länderna från både Kaliningrad och St Petersburg under tiden markstyrkor invaderar de tre länderna.

Statsledningen i Litauen och dess allierade inom Nato lär garanterat känna till en av sina största sårbarheter – vilket föranlett att bedömare kallat transitförbudet för ett ”drag av häpnadsväckande dumhet och hybris”. Det återstår att se hur Ryssland besvarar denna provokation.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter