Litauens inrikesminister: Vi struntar i EU-domstolen

Litauen kommer att ignorera den fällande domen i EU-domstolen i slutet av juni och fortsätta att låsa in migranter som skickats till landet från Vitryssland.

Inrikesminister Agnė Bilotaitė säger att det handlar om rikets säkerhet.

Det var den 30 juni som EU-domstolen, efter påtryckningar från invandringsextremistiska Amnesty, fällde Litauen för att landet gjort motstånd mot Vitrysslands försök till demografisk krigföring där man skickade in migranter från tredje världen. Det hade från officiellt EU-håll slagits fast att detta gjordes för att destabilisera EU, men när Litauen reagerade genom att låsa in migranterna i väntan på deportation fälldes landet ändå av EU-domstolen.

Amnesty kallade domen ”banbrytande” och gottade sig åt att EU tagit migranternas parti mot Litauen.

Men nu säger Litauens inrikesminister att man kommer att ignorera utslaget i EU-domstolen.

– Litauen har tagit alla viktiga beslut och åtgärder för att skydda sin nationella säkerhet och Europeiska Unionens yttre gräns, och just nu ser vi inte att situationen skulle förändras på ett sätt som gör att vi kan backa från våra beslut. Litauen kommer definitivt att försvara sig om sådana hot kvarstår, sade Agnė Bilotaitė till reportrar.

Hon tillade att den nuvarande lagstiftningen kring ”irreguljära migranter” är opraktisk och att Litauen strävar efter att förändra reglerna.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter