Liz Truss riskerar ett katastrofval

Kanske är hon borta redan till jul?

Januari 2025 är månaden då nästa parlamentsval i Storbritannien senast måste hållas. Det är över två år till dess. Storbritanniens nya premiärminister Liz Truss är nog glad att det inte är val idag. Opinionsundersökningarna sedan hon tillträde visar att hennes konservativa parti riskerar ett katastrofval utan dess like. 

Storbritannien har till skillnad från Sverige inget proportionellt valsystem. Landet består av 650 så kallade enmansvalkretsar (UK Parliament constituency). Kandidaten med flest röster i en valkrets vinner ett mandat i Westminster. Rösterna på övriga kandidater faller bort och får ingen representation i parlamentet.

Detta system gynnar stora partier. Det är oerhört svårt för nya, samt mindre partier att slå igenom i Storbritannien. Ett exempel är UKIP som i valet 2015 fick ca 12 procent av rösterna, men endast 1 mandat. 

Liz Truss kan slå bottenrekordet med råge

De två största partierna the Conservatives och Labour har dominerat politiken sedan 1940-talet och har turats om att ha regeringsmakten. Som regel brukar det största partiet få 300-400 mandat och det nästa största 200-300. Labours bästa respektive sämsta valresultat var 1997 med 418 mandat och 2019 med 202 mandat, motsvarande siffror för the Conservatives var 1983 med 397 mandat och 1997 med 165 mandat – ett bottenrekord som Liz Truss kan slå med råge. 

Kan hon vara borta redan till jul?

I de flesta mindre brittiska opinionsundersökningar räknas partiernas uppslutning i procent och publiceras på Wikipedia, därefter kan man själv räkna ut antal mandat på Electoral_calculus.

En del större undersökningar presenteras även i mandat. Enligt den senaste som publicerats på Electoral calculus får the Conservatives 85 mandat och Labour 471 mandat – det hade verkligen varit ett katastrofval för Liz Truss, dock finns det prognoser som är ännu värre. En undersökning från YouGove visar en ledning för Labour på 33 procentenheter, omräknat i mandat av Electoral Calculus, så skulle the Consevatives få endast 5 mandat och Labour 557! Detta hade varit ett hisnande valresultat, från svenskt perspektiv kan det jämföras med om Moderaterna endast hade fått 1 % i Riksdagsvalet.  

Liz Truss har inte tagits emot väl av väljarna, hennes ekonomiska politik ”som bygger på skattesänkningar tillsammans med enorma ”tillfälliga” utgifter, finansierade av bland annat väldiga obligationsköp från Bank of England” (Frihetsnytt) ser inte ut att vara någon valvinnare. 

The_Independent bedömer att Liz Truss kan bli den premiärministern som satt kortast tid vid makten, kanske är hon borta redan vid jul? 

Oscar Overgaard

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter