Ljög om afghaner – nu fälls SVT

SVT har under lång tid fått kritik för bristande saklighet och opartiskhet. Granskningsnämnden slår i ett aktuellt beslut fast att SVT har publicerat missvisande uppgifter om afghanska migranter. Det kan ses i ljuset av att de under lång tid tonat ned problemen med massinvandring.

Det har länge funnits en debatt om SVT:s brist på saklighet och opartiskhet. Som Frihetsnytt tidigare rapporterat om lade public service-kommittén nyligen fram försiktiga reformer som ett svar på detta. Det har också förekommit stora demonstrationer mot SVT.

Demonstration mot SVT den 3 februari. Foto: Frihetsnytt
Demonstration mot SVT den 3 februari. Foto: Frihetsnytt

I samma veva som regeringen offentliggjort sin utredning om public service, där bolagens rapportering ska granskas, fälls SVT för tre osakliga inslag.

Granskningsnämnden avslöjar afghanlögnen

SVT. Foto: Wikipedia/ Holger.Ellgaard/ CC BY-SA 3.0 DEED
SVT. Foto: Wikipedia/ Holger.Ellgaard/ CC BY-SA 3.0 DEED

I ett aktuellt beslut från Granskningsnämnden framkommer det att SVT vid åtminstone tre tillfällen sedan december 2023 tydligt brustit i saklighet. SVT:s Lokala nyheter Västmanland sände den 15 december 2023 ett inslag om kommunala skatter. Det ansågs vara så ofullständigt att det kunde upplevas som en ”politisk ståndpunkt”.

I Rapport den 20 januari i år förekom felaktiga uppgifter om andelen förnyelsebar energi i Indien. Även om man därefter sände ett kompletterande inslag, var man inte särskilt tydlig med att det var felaktig information i det ursprungliga inslaget.

Förskönad afghanstatistik

Det tredje inslaget visar dock en migrantaktivistisk sida av SVT. I ett inslag från den 10 januari i Sverige idag försökte man försköna bilden av de 35 000 afghanska ”ensamkommande barn” som kom till Sverige 2015. I inslaget ville man ge sken av att 70 procent av dessa hade någon form av sysselsättning. Dock hade man bara undersökt 20 000 afghaner som var folkbokförda i Sverige 2022.

På grund av detta blev inslag missvisande och ”strider därmed mot kravet på saklighet”, skriver Granskningsnämnden.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Att kalla gruppresande män för barn är fejk. På riktigt.

    F.ö. brukar barn inte ha stark skäggväxt , hår på bröstet , röka ett paket cigg / dag och porrsurfa på sidor med ” hårda tag ” och ” sexslavinnor ”

    Jag är rejält irriterad på hela MSM som såg samma sak som jag med spelade med i charaderna.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter