Ljusare tider för elpriser

Många faktorer har samverkat till höga elpriser under de senaste krismånaderna. Nu är trenden åt andra hållet både vad gäller säsong och mera tillfälliga förändringar. Stormen Otto ger en mindre stöt av energi in i systemet, men ger också avstängningar.

Som Dagens Nyheter konstaterar, kommer en minskad elförbrukning och milt väder att ge fallande spotpriser (elmarknadsbolag betalar till varandra på elmarknaden NordPool) på elenergi under den närmaste tvåveckorsperioden, med spotpriser på kanske en krona per kilowattimme (kWh).

Till detta kommer förstås moms på 39 öre och sedan 25 procent elskatt på det, samt påslag från elleverantören, innan konsumentens slutpris är klart. Kostnaden för el beräknas i alla fall vara gynnsam fram till sommaren, enligt marknadsbedömare som DN har konsulterat.

Stormen Otto

Stormen Otto är bra för elenergiproduktionen i en del av sina faser och mindre bra i andra. Dels kommer stormen att riva ner transmissionsledningar och stoppa eldistributionen helt, och dels måste vindkraften stängas av helt vid en del av de vindhastigheter som Otto förväntas innebära.

Vindkraft stängs normalt av vid vindhastigheter på mer än 50 km/h, och Otto rapporteras av Aftonbladet medföra vindhastigheter på upp till 90 km/h. I många lägen av stormen kommer dock produktionen av vindkraftenergi att vara gynnsam för den genomsnittlige elanvändaren.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter