LO om matjätten – Har glömt sitt ursprung

Socialdemokratins traditionalister har fortfarande ett starkt grepp om partiet. Det visar inte minst LO:s ordförande Susanna Gideonsson, när hon kommenterar matprisutvecklingen och ställer förhoppningar till att Coop ska motverka prishöjningar.

I en TT-intervju nyligen verkar LO:s (Landsorganisationen) ordförande Susanna Gideonsson dröja sig kvar i en tid som har flytt, en tid som Frihetsnytt delvis redan tidigare har skildrat på debattplats och där socialdemokratin var närvarande överallt i samhället. Alla förväntades vara med i partiet (många av dem som inte ville vara med, blev tvångsanslutna), vara med i facket, bo i HSB, handla i Konsum, låta barnen vara med i Unga örnar (socialdemokratiskt ungdomsförbund), resa på semester med Reso, vara med i PRO och till slut begrava sig i Fonus.

Alla de här sidoorganisationerna hade ett syfte utöver sitt huvudsyfte: de skulle tjäna den socialdemokratiska maktapparaten. Föregångaren till Coop – Konsum – hade dock ett stödjande syfte: kedjan skulle hjälpa människor att få tag i mat på ett rimligt sätt genom kooperativt ägande av butiker och matproduktion, utan att sitta i klorna på handlare eller dra på sig skulder.

Konsum växte mycket snabbt under rekordåren men fick problem i samband med att Berlinmuren föll 1989 och socialdemokratins maktmonopol föll sönder. Problemen löstes egentligen inte förrän Coop började agera hårdnackat marknadsekonomiskt.

”Glömt sin roll”

LO är på många sätt kvar i sin gamla roll att inte bara vara stöd och löneförhandlare åt sina medlemmar, utan också ta på sig att försvara dem mot alla tänkbara problem och på alla möjliga sätt, till exempel i frågan om matprishöjningar, som i TT-intervjun.

Det visar Susanna Gideonssons svar, där hon bland annat menar att Coop borde vara vägledande för att hålla priserna nere, trots att detta säkerligen skulle leda till nedläggning av Coop.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Ja…(S) var ( är) en ren maffia som infiltrerat hela samhället.
    Problemet med Konsum är att cheferna inte tillsattes utifrån kompetens utan medlemskap i (S).
    En partipamp som behövde ett nytt jobb bara. Men det är likadant i dag…(S) politrukerna flyter runt mellan kommunalrådsuppdrag , HSB , Hyresgästföreningen , LO , och femtielva till (S) styrda organisa6ioner.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter