Lönekrav för arbetskraftsinvandrare ska fördubblas

Ska du komma till Sverige för att arbeta måste du fortsättningsvis uppvisa att du har råd att försörja dig själv. Från den 1 oktober behöver du ha en lön på 26 560 kronor i månaden jämfört med dagens 13 000 kronor, enligt ett förslag av regeringen och Sverigedemokraterna.

Det så kallade lönegolvet för arbetskraftsinvandrare höjs kraftigt från 13 000 till 26 560 kronor, en dryg dubblering. Det är dock ändå en bit från nivån som avtalades fram i Tidöavtalet, som ligger på 33 200 kronor, rapporterar SVT.

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) menar att det är en tvåstegsraket och när översynen är klar ska lönegolvet hamna på just medianlönenivån på 33 200 kronor.

Förslaget går nu ut på remiss och förväntas börja gälla från den 1 oktober i år.

Det ska också utredas vilka yrken som ska kunna undantas från lönegolvskravet. Ett par av förslagen är säsongsarbetare i skogsindustrin samt vårdpersonal.

Åtgärden görs för att stoppa invandringen till framförallt låglöneyrken, skriver TT. Migrationsministern har tidigare sagt att det är ”helt orimligt” att människor kommer från andra sidan jorden för en månadslön på 13 000 kronor.

Anders Ygeman (S). Foto: Wikipedia/News Oresund

”Det dummaste förslaget hittills”

Socialdemokraternas migrationspolitiske talesperson Anders Ygeman säger dock att kravet inte räcker. S vill även se att det görs färre undantag från kravet och en behovsprövad arbetskraftsinvandring.

– Arbetskraftsinvandringen påverkas endast marginellt samtidigt som prognoserna från Migrationsverket pekar på att vi kommer få 100 000 arbetskraftsinvandrare till Sverige, säger han. 

MUF:s Douglas Thor. Foto: Wikipedia/Esparagus5

Centerpartiet är kritiska och menar att det stramar åt arbetskraftsinvandringen för mycket. Moderata ungdomsförbundets ordförande Douglas Thor kallar det till och med det ”dummaste förslaget från regeringen hittills”.

– Att människor får komma hit och jobba för vad som är lyxlöner i deras hemländer är den bästa biståndspolitiken, menar Thor.

Arbetsgivarorganisationen Almega anser däremot att höjningen är alldeles för stor och Svenskt Näringsliv kallar lönekravet för ”ett kraftfullt slag i luften”. Svensk lönebildning ska skötas av arbetsmarknadens parter, menar de.

– Ett försörjningskrav på över 26 000 kronor i månaden innebär att avtalade heltidslöner inom flera tjänstebranscher, bland annat städ och service, inte längre anses ge god försörjning till de anställa. Det är en orimlig hållning, säger Almegas chefsekonom Patrick Joyce i en skriftlig kommentar till TT.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter