Lööfs sista tal och Demirok vald till centerledare

Vid 13-tiden höll Annie Lööf sitt sista tal som partiledare för Centerpartiet. Därefter valdes Muharrem Demirok till ny partiledare, vilket inte förvånade någon, då etablissemanget sålt in honom som efterträdare.

Under torsdagseftermiddagen hålls Centerpartiets extrastämma, där invigningstalet utgjordes av Annie Lööfs sista tal som partiledare för partiet. Hon inledde med att tacka för tiden som partiledare, därefter följde en floskelfylld uppräkning av vad hon ansåg att partiet hade uppnått. Fokus låg på partiets liberala politiska riktning, med fokus på sådant som ”medmänsklighet” och ”tolerans”.

Hon sade sig vara stolt över sin roll i att ta fram Januariavtalet 2018, vars enda syfte var att stänga ute Sverigedemokraterna (SD) från demokratiskt inflytande, trots partiets roll som tredje största parti i 2018 års riksdagsval. Hon nämnde aldrig SD, men pratade om ”kalla populistiska vindar”, ett uttryck som gärna används mot nationalistiskt sinnade partier som tar folkets åsikter på större allvar än det övriga etablissemanget.

Den högra skon

Hon pratade även om att ha ryggrad och stå vid sitt ord. Många kommer dock ihåg hennes starka löfte om att hellre ”äta upp sin högra sko” än att släppa fram Socialdemokraternas dåvarande partiledare Stefan Löfven som statsminister. 2018 släppte hon dock fram honom, men någon sko åts inte upp. I tisdags åt hon visserligen upp en tårta formad som en högersko i TV4, men det är knappast det som kritikerna efterfrågat.

Ironiskt nog pratade hon om partiets 110-åriga historia. Som Frihetsnytt kunde rapportera om under onsdagen har partiets tidigare kärnväljare, bönderna, börjat överge Centerpartiet i stor utsträckning för SD, när fokus hamnat på mångkultur, identitetspolitik och politiskt korrekt klimatpolitik.

Ny partiledare valdes

Muharrem Demirok
Muharrem Demirok. Foto: Wikipedia/ Fmmagnusson

Efter Lööfs tal var det dags att välja den nya partiledaren, vilket livesändes via Aftonbladet. Föga förvånande var det Muharrem Demirok som valdes till ny partiledare. Han hade lyfts fram som valberedningens förslag och Annie Lööf avslutade sitt tal med att tala till Demirok som om valet redan var avgjort.

”Om en liten stund är du min partiledare, vår partiledare.”

Både Centerpartiets Ungdomsförbund (CUF) och Centerstudenter valde att lägga ned sina röster.

Kritiska röster mot valberedningen

Lars Bäckström från Västerbotten riktade dock hård kritik mot att valberedningens process inte har hanterat utnämningarna öppet. Han påtalade att Demirok var ett okänt namn för många runtom i Sverige.

Bo Hagström från Skaraborg tog upp tidningsrubriker som ”Centern överger landsbygden” och ”Centern överger kärnväljarna”, med kritik mot att partiet fokuserat starkt på städerna. Om Demirok valdes till ny partiledare varnade Hagström för att tiden skulle rinna ut för Centern.

Som vice partiledare valdes Daniel Bäckström.

I samband med att Demirok nominerades som partiledare av valberedningen talade Frihetsnytt med Roger Richthoff, tidigare riksdagsman för SD och ledamot i Försvarsutskottet, om dennes tankar kring utnämningen. Intervjun kan ses i länken nedan:

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter