Louise Erixon driver fram folkomröstning i Sölvesborg

Sverigedemokraterna (SD), med Louise Erixon i spetsen, må för stunden ha förlorat makten i Sölvesborg, men de ger inte upp att driva frågan mot de höjda politikerlönerna i kommunen. Nu siktar Louise Erixon på att få till en folkomröstning om huruvida kommunstyrelsens vice ordförande, Kith Mårtensson (M), bör sänka sin lön till tidigare nivåer. Indirekt blir detta en folkomröstning mot Kith Mårtensson som person, och hennes maktinnehav.

Inte vad väljarna röstade på

Frågan om löner och förmåner till politikerna i Sölvesborg har varit långdragen och infekterad efter valet.

Moderaterna (M) gick till val på att fortsätta samstyret med SD, detta vad deras väljare röstade på. Efter valet hoppade Moderaterna av koalitionen med SD och bröt vallöftet, för att istället regera i koalition med Socialdemokraterna.

Det brutna vallöftet gav upphov till enorm kritik, inte minst från moderata väljare som kände sig lurade, vilket Frihetsnytt rapporterat om.

S och M överens om att höja egna arvoden

Den nya koalitionens första beslut var att höja de styrande politikernas arvoden till nivåer som har fått kommuninvånarna att demonstrera utanför kommunhuset.

Bland annat fick M-ledaren Kith Mårtensson, som fattade beslutet om att gå i koalition med Socialdemokraterna, ett avsevärt höjt arvode. Arvodet höjdes från 20 procent till ett fullt heltidsarvode. Detta har väckt starka känslor bland väljarna.

Nu vill Sverigedemokraterna, med Louise Erixon i spetsen, få till en folkomröstning i kommunen om huruvida arvodet ska sänkas tillbaka till 20 procent.

Louise Erixon agerar

Kith Mårtensson
Kith Mårtensson. Skärmavbild: Twitter/ @BertilEriksso19

Det är många kommuninvånare som visat och fortfarande visar ett kraftigt missnöje med beslutet om fler heltidsarvoderade politiker och det går inte att komma ifrån att det är just invånarna som tvingas betala kalaset, säger Louise Erixon (SD), enligt SVT.

Partiet har lämnat in ett så kallat folkinitiativ till kommunen, med målet att samla in tio procent av de röstberättigades namnunderskrifter på sex månader. På så sätt skulle de då tvinga kommunfullmäktige att fatta beslut om en folkomröstning i frågan.

Jag är inte i närheten av tveksam om hur en sådan folkomröstning skulle falla ut, säger Louise Erixon enligt SVT.

I praktiken en folkomröstning om Kith Mårtensson

Kith Mårtensson (M) menar alltjämt att lönehöjningen är motiverad och brett förankrad i en överenskommelse. Hon ställer sig frågande till Louise Erixons agerande.

Indirekt är det här en folkomröstning mot mig och mitt inflytande i politiken i Sölvesborg. Vi har gjort såhär ytterst för sölvesborgarnas skull så att de ska få så genomarbetade beslut som möjligt som alla kan känna sig bekväma med, säger Kith Mårtensson.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter