Lula installerad – anklagar Brasiliens förra regering för ”folkmord”

Luiz Inacio Lula da Silva har svurits in som Brasiliens nästa president. Han anklagar den förra regeringen för ”folkmord”, eftersom denna inte påtvingat folket restriktioner och vaccintvång under pandemin.

Under gårdagen, söndagen den 1 januari 2023, svors Luiz Inacio Lula da Silva in som Brasiliens nye president. Valsegern mot Jair Bolsonaro har varit hårt omtvistad och anklagelser om omfattande valfusk har orsakat enorma demonstrationer och protester till stöd för Bolsonaro, vilket Frihetsnytt skrivit om.

Inför Lulas invigning hade Bolsonaro lämnat landet, då ett formellt överlämnande skulle ses som ett accepterande av valfusket. Som Frihetsnytt skrev om i fredags lovade Bolsonaro i sitt avskedstal att han aldrig skulle ge upp.

På grund av att Bolsonaro bestridit valresultatet och hans anhängares protester och uppmaningar till militären att tvinga myndigheterna att utreda valfusket, har han anklagats för att hota demokratin.

Inga nedstängningar och vaccintvång likställs med folkmord

En av de saker som Lula åtog sig i sitt invigningstal var att utreda den förra regeringen för ”folkmord” under covid, rapporterar Reuters. Anledningen ska vara att man inte kraftigt inskränkte folkets friheter och inte tvingade dem att ta experimentella vaccin, som nu börjar skörda sina dödsoffer.

Enligt Reuters ska 680 000 personer ha avlidit i Brasilien på grund av covid. Exakt hur många som dött av covid eller med covid (det vill säga dött av andra orsaker, men varit smittad vid dödstillfället) framgår inte. Restriktionernas effektivitet för att minska smittspridningen har ifrågasatts. Som Frihetsnytt skrivit om tidigare har flera dödsfall kopplats till vaccinerna och med tanke på att folk måste ta flera doser av dem, och ändå smittats, kan i synnerhet vaccinkraven ifrågasättas.

Huruvida Lula kommer att få frånvaron av ovan nämnda åtgärder till att utgöra ”folkmord”, återstår att se. Men allt talar för att den nya regeringen kommer att anstränga sig för att sätta dit Bolsonaro och hans anhängare på ett eller annat sätt.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter