Den nya regeringen skrotar enprocentsmålet för bistånd och vill använda en del av pengarna för att främja återvandring.
Johan Forssell (M), nybliven bistånds- och utrikeshandelsminister, säger till SVT att det är viktigt att inte bara fokusera på biståndets storlek, utan också på dess kvalitet och resultat.
– Vi tycker helt enkelt att det finns andra prioriteringar att ha hänsyn till, inte minst här hemma i Sverige, säger han i Aktuellt.
Regeringen samt deras stödparti Sverigedemokraterna har beslutat om att skrota enprocentsmålet, det vill säga målet om att en procent av Sveriges bruttonationalinkomst, BNI, ska avsättas till bistånd.
SD ville att biståndet skulle halveras till 0,5 procent. Moderaterna som ville ha 0,7 procent, medan L och KD ville behålla 1 procent. Efter förhandlingar landade det på 56 miljarder svenska kronor per år under åren 2023, 2024 och 2025. Det motsvarar knappt 0,9 procent – något Aftonbladet beskriver som en prestigeförlust för SD.
Ska främja återvandring
Men i Tidöavtalet framgår enligt SVT att en del biståndet ska användas som ett verktyg för att främja återvandring.
Det handlar bland annat om att biståndspengarna till de länder som i dag inte tar emot sina medborgare som utvisats från Sverige ska kunna villkoras, som ett incitament för staterna att ta emot sina medborgare.
– Det här är ingen mirakelmedicin men det kan vara ett verktyg, bland flera andra, för att få återvändandet att fungera bättre än vad det gör i dag, säger Forssell och fortsätter:
– Det är en grundläggande princip att svenska skattebetalare som skickar pengar till andra länder också kan ställa krav på de länderna, säger han.
Ett paradigmskifte
Återvandring – och till på köpet att använda biståndspengar för att underlätta den – ingår nu alltså i regeringspolitiken. Även om det är i en mycket urvattnad version och inte i sig självt räcker för att stoppa folkutbytet, får detta konstateras vara ett paradigmskifte. Knappt ens Sverigedemokraterna vågade tala om att skicka hem en del av de invandrare som redan kommit till Sverige förrän Alternativ för Sverige (AfS) gjorde det till sin profilfråga för några år sedan och tvingade upp den på dagordningen.
I teorin skulle Sveriges enorma biståndsbudget kunna öppna stora möjligheter för finansiering av frivillig återvandring, men Moderaterna har hittills varit opålitliga i invandringsfrågan samtidigt som KD och L i stort sett ställt sig på vänsterblockets sida. Vad som händer under den kommande mandatperioden återstår att se.