M vill skärpa straffen för sex- och våldsbrott

Gruppledaren för Moderaterna i justitieutskottet, Louise Meijer, går nu ut i en debattartikel och säger att det krävs skärpta straff för sexual- och våldsbrott. Att vi nu skärper straffen är en fråga om rättvisa menar hon.

Moderaterna har kommit på att det behövs skärpta straff för sexual- och våldsbrott, skriver deras gruppledare i justitieutskottet Louise Meijer i en debattartikel i Aftonbladet.

Socialdemokraternas tycka-synd-om-mentalitet funkar inte längre och straffen är alldeles för låga, skriver hon och tillägger att Moderaterna och regeringen har inlett ett viktigt systemskifte i svensk kriminalpolitik genom att bland annat höja straffen för vålds- och sexualbrott.

Hårda straff framförallt för brott mot barn

Straffens längd motsvarar inte brottens allvar och offren får många gånger varken upprättelse eller det skadestånd de har rätt till. Hon tar upp det brutala exemplet med pappan som hängde sin styvson tills han blev medvetslös inklusive flera vidriga handlingar, som dömdes till endast sex års fängelse efter avdragna straffrabatter.

Ett annat fall Meier lyfter är en mamma som misshandlade sin treåriga dotter genom att stampa henne i ansiktet, knuffa och slå henne, som dömdes till två års fängelse efter straffrabatter.

Det är tydligt att straffen i alldeles för många fall är alldeles för låga, menar Meijer och tillägger att hon är en stark förespråkare av hårdare straff.

– Människor som begår brott mot barn ska sitta lång tid bakom lås och bom, säger hon.

Vågar M stå för den hårdare politiken denna gång?

Meijer vet att många kritiserar de hårdare tag som regeringen nu vill införa men tillägger att det är den under lång tid förda politiken som fört oss dit vi är, där gärningsmän som begått grova brott mot barn sitter mindre än fem år i fängelse.

Regeringen kommer nu tillsätta en utredning som kraftigt kommer föreslå höjda straff för vålds- och sexualbrott.

Det är bra om Moderaterna nu fullt ut ställer sig på brottsoffrens sida och inte tar parti för de kriminella, vilket de gjort i vissa fall. Exempelvis då de röstade för att dömda våldtäktsmän ska fortsätta att få skadestånd.

Moderaterna har generellt sagt sig vilja se hårdare tag, men när det väl visat sig, har de inte stöttat konstruktiva förslag. När SD föreslog en utredning om brott kopplat till ursprung, var Moderaterna med och stoppade förslaget och har visat en ständig rädsla för att reta upp väljare, vilket många gånger har lett till ett lamt agerande.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter