Macron förlorar parlamentarisk majoritet enligt prognoser

Macrons centerallians fick flest platser i den sista omgången av parlamentsvalet – men den förlorade sin parlamentsmajoritet

De första prognoserna, som är baserade på delresultat, visar att den nyligen omvalde Emmanuel Macrons kandidater skulle vinna mellan 200 och 250 platser – mycket mindre än de 289 som krävs för att ha en rak majoritet i nationalförsamlingen, Frankrikes mäktigaste parlamentshus. Situationen, som är ovanlig i Frankrike, förväntas göra Macrons politiska manövrering svår om prognoserna håller.

Om de tidiga siffrorna bekräftas ställer dessa oöverträffade resultat frågan om Macron kommer att kunna gå igenom de globalistiska reformer han lovade när han omvaldes som president i april. Istället kommer Macron nu att behöva kämpa mot den enade vänsterkoalitionen, NUPES, och dess ledare, den hårda vänsterveteranen Jean-Luc Melenchon, som utnämnde söndagens resultat som ett historiskt misslyckande för ”Macronismen”. Den nya vänsterkoalitionen bestående av yttervänstern, socialisterna och de gröna – förväntas bli den främsta oppositionsstyrkan med cirka 150 till 200 platser.

Macrons svaga globalistmajoritet kommer också att behöva ta itu med ett kraftigt förstärkt Rassemblement national, RN, som enligt den andra omgångens preliminära resultat landar någonstans mellan 67 och 100 platser enligt uppskattningar. Detta trots att många RN-väljare uppgett att de istället tänkte ge sin röst till NUPES.

”Makronäventyret har nått sitt slut … Gruppen av parlamentsledamöter från RN kommer att vara den överlägset största i vår politiska familjs historia” säger Marine Le Pen som ser fram emot kunna bilda en egen parlamentsgrupp, vilket ger möjlighet till mer medel och talartid.

NUPES var särskilt nöjda med sina resultat i Frankrikes många utomeuropeiska territorier, där åtta av de nio vänsterkandidater som ställde upp i de forna kolonierna blev valda i bland annat Martinique, Guadeloupe och Franska Guyana, där omröstningen började redan på lördagen. Resultaten innebär att dessa karibiska öar samt det sydamerikanska Guyana kommer att förbli övervägande vänsterorienterat.

Den andra omgången av parlamentsvalet i Frankrike avslutar en lång valsekvens som inleddes den 10 april och den första omgången av presidentvalet, som innebar omvalet av Macron före Le Pen. De sammanlagt fyra valen har ignorerats av en majoritet av de franska väljarna där det rapporteras att 54 procent helt struntat i att rösta i dagens val.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter