Macron förutspår ”kaos” om han inte vinner det kommande valet

Den nyligen omvalde presidenten Emmanuel Macron varnar för ”kaos” om vänsterkoalitionen vinner parlamentsmajoritet på söndag

Trots att globalisten Emmanuel Macron vunnit över både vänsterrörelsen och den populistiska högern under det franska presidentvalet i april, hotar den nyvalde presidenten återigen för ”oordning” och ”kaos” eftersom en allians av vänsterkrafter hotar den globalistiska majoriteten i Frankrikes parlament.

I Frankrike innebär både presidentvalet och det allmänna valet två omgångar av omröstning, den första sorterar ner alternativen till två kandidater, och den andra är en omgång av två partier som avgör vem som i slutändan får representera det franska folket i parlamentet.

Enligt en rapport från Politico verkar Macron inte vara alltför nöjd med resultatet av den första omgången i helgen som gått, och varnar för att resultatet hotar att kasta Frankrike i ett inrikespolitiskt kaostillstånd om vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon säkrar dominans över det franska parlamentet. Till Politico säger Macron:

– Ingenting skulle vara värre än att lägga till en rubbad samhällsordning i Frankrike med den redan rubbade ordning i världspolitiken. Vi måste försvara våra institutioner mot alla dem som utmanar och försvagar dem.

Vänstern utmanar globalismen

Trots att han till en början föraktades under landets presidentval, har vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon från partiet La France Insoumise trotsat mångas förväntningar och lyckats samla den splittrade franska vänsterrörelsen till en koalition som närmar sig toppen av fransk parlamentarisk politik.

Vänsterkoalitionen NUPES är nu jämsides med president Macrons egen La République En March, där vardera ligger strax under 26 procents väljarstöd. Men medlemmar i vänsteralliansen har anklagat den franska regeringen för att manipulera resultaten.

Mélenchon har också lyckats utmana den franska populistiska högern, uppdelad mellan Marine Le Pens Rassemblement National och Éric Zemmours Reconquête, som båda nu ser ut att bli hänvisade till en parlamentarisk svag position, trots att särskilt RN gjort stora framsteg jämfört med 2017 och lyckades nå andra omgången av presidentvalet med marginellt övertag över vänsterns kandidat.

Vänsterrörelsen har riktat stark misstro mot integriteten i det franska valsystemet och anklagat myndigheterna för att utelämna vänsterröster och felmärka vissa vänsterkandidater. Enligt det franska inrikesministeriet fick Macrons parti 25,8 procent av rösterna – en liten marginal mot vänsterblockets 25,7 procent. Det skilde bara 21 359 röster enligt det officiella resultatet.

Manuel Bompard, ett toppnamn inom den franska vänsterrörelsen, har på Twitter hävdat att 265 000 röster på vänsteralliansen inte räknades med i slutsumman. Franska massmedier – inklusive Le Monde – har stämt in i kritiken och enligt sina egna räkningar placerat vänsterkoalitionen före Macrons parti med 26,1 procent av rösterna. Kontroversen har skapat en stor debatt om hur Frankrike räknar röster under sitt parlamentsval.

Macrons regering har förgäves försökt utnyttja vänsterrörelsens tidigare splittring genom kräva att varje enskilt vänsterparti som ingår i alliansen borde räknas separat. Men när frågan gick upp till Conseil d’État, Frankrikes motsvarighet till Högsta domstolen, fastslog denna att Macrons krav inte kan tillgodoses eftersom de skulle urholka landets vallagar. Därmed räknas vänsterkoalitionen som ett enda politiskt parti, vilket nu ligger till grund för kraven på att den första omgångens resultat ska räknas om.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter