Macron klarade precis misstroendeomröstning

Under måndagen hölls misstroendeomröstningen mot Frankrikes president Macron. Den sittande regeringen överlevde omröstningen, men det var precis på håret.

Under måndagen den 20 mars hölls två misstroendeomröstningar mot president Emmanuel Macrons regering i det franska parlamentet. Orsaken var att han använt den odemokratiska Artikel 49.3, för att tvinga igenom sin folkligt hatade pensionsreform (som höjer pensionsåldern från 62 till 64 år) utan omröstning i parlamentet, vilket Frihetsnytt rapporterat om.

Emmanuel Macron och Klaus Schwab på World Economic Forum. Foto: Wikipedia/ Foundations World Economic Forum
Emmanuel Macron och Klaus Schwab på World Economic Forum, 2018. Foto: Wikipedia/ Foundations World Economic Forum

Tilltaget väckte vrede hos både folket och bland politikerna, inklusive Macrons egna allierade, vilket fick till följd att två misstroendeförklaringar lämnades in mot regeringen: en från centergruppen Liot (Libertés, Indépendants, Outre-mer et Territoires) och en från Marine Le Pens Nationell Samling (fr. Rassemblement National).

Det blev enbart misstroendeförklaringen från Liot som parlamentet röstade om. De övriga partierna hyste sådan beröringsskräck för Nationell Samling att de tidigt meddelade att de inte tänkte rösta för deras förklaring, rapporterar Le Monde.

Klarade omröstningen med en hårsmån

När omröstningen därefter hölls under måndagen är det tydligt att motståndet mot Macron stärkts alltmer. Visserligen klarade sig hans regering, men det skilde endast nio röster. Det krävs 287 röster för att kunna fälla regeringen och 278 parlamentsledamöter röstade för ett misstroende, rapporterar Reuters.

Det innebär knappast att det kommer bli enkelt Macron att driva igenom sin politik. Tidigare under måndagen kunde Frihetsnytt rapportera att 74 procent av fransmännen ville fälla regeringen. Dessutom pågår de omfattande demonstrationerna med ännu större ilska och det flaggas för en återkomst av Gula Västarna, den enorma proteströrelse som på allvar utmanade Macron 2018-2019.

Av inlägg på Twitter att döma kommer utfallet av misstroendeomröstningen endast att stärka motståndet på gatorna.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter