Macron kringgår demokratin – folkets vrede växer

För att undgå en omröstning i franska parlamentet använde president Macron ett extremt kontroversiellt kryphål. Reaktionerna från folket har inte låtit vänta på sig och protesterna lär öka enormt i antal.

Den franske presidenten Emmanuel Macrons, av folket hatade, förslag om en pensionsreform som ska höja pensionsåldern i Frankrike från 62 år till 64 år, har tvingats igenom parlamentet, rapporterar Le Monde.

Det finns ett kontroversiellt knep som regeringen i Frankrike kan ta till, om det finns en risk att ett lagförslag inte skulle röstas igenom med majoritet. Det är att helt tvinga igenom förslaget utan omröstning, vilket utgörs av Artikel 49:3 och innebär att regeringen frångår alla demokratiska spelregler.

Det säkrar att regeringen får sin vilja igenom, men kommer inte att falla i god jord hos folket. Pensionsreformen har redan orsakat enorma demonstrationer på över en miljon människor över hela Frankrike, vilket Frihetsnytt rapporterat om.

”Det kommer att smälla”

Beskedet att Macron tvingat igenom förslaget med hjälp av Artikel 49:3 har hällt bränsle på det enorma missnöje som finns med regeringen.

Brittiska BBC rapporterar att det samlades spontana demonstrationer över hela landet med tusentals deltagare, vardera.

Demonstranterna som samlades på Place de la Concorde i Paris, platsen där kung Louis XVI och drottning Marie Antoinette avrättades 1793, skanderade ”ça va péter!”, vilket kan översättas som ”det kommer smälla”.

Samtidigt meddelar Marine Le Pen, ledare för nationalistiska Rassemblement National (sv. ”Nationell Samling”), att man kommer att lämna in en misstroendeförklaring mot Macron med anledning av dennes odemokratiska agerande, rapporterar Agence France-Presse (AFP).

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter