onsdag, 28 september, 2022

Macron vinner omvalet – Le Pen erkänner sig besegrad

Le Pen understryker att valet varit en ”kännbar framgång” för den nationella rörelsen

President Emmanuel Macron vann under söndagen en andra mandatperiod med historiskt små marginaler och tar nu upp styret över en splittrad nation. Le Pen som utmanat globalisten och den före detta Rotschild-bankiren erkände sig besegrad via sina sociala medier bara några minuter efter beskedet, men understryker att valet varit en ”kännbar framgång” för hennes politiska rörelse.

Röstetalet i andra omgången blev 59 procent för Macron mot 41 procent för Le Pen. Det saknar motstycke bland franska nationalistiska partier att få över 40 procent av rösterna. I det föregående valet år 2017 fick Le Pen bara 34 procent av rösterna mot Macrons 66 procent.

Valdeltagandet i den andra omgången var lågt på söndagen, enligt siffror från regeringen, rapporterade franska medier. Från och med söndagen låg den på cirka 62 procent, den lägsta på decennier.

En splittrad nation

”Fransmännen visade i kväll en önskan om en stark motvikt mot Emmanuel Macron, för en opposition som kommer att fortsätta att försvara och skydda dem”, sa Le Pen till sina anhängare på söndagen. Macron sa samtidigt att resultatet var en seger för ”ett mer självständigt Frankrike och ett starkare Europa.”

Presidentvalet har varit en kamp mellan diametralt motsatta visioner för Frankrike, där Macron vill fortsätta att föra landet i en nyliberal och global riktning. Le Pen har fokuserat sin kampanj på de stigande levnadskostnaderna i Frankrike, samtidigt som hon beskriver Macron som en elitist med förakt för arbetande människor – däribland de Gula Västar-rörelsen och de miljontals fransmän som utsatts för medicinsk diskriminering.

Bland de första att gratulera Macron efter valresultatet var Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy och USA:s president Joe Biden. ”Jag ser fram emot vårt fortsatta nära samarbete – inklusive att stödja Ukraina, försvara demokratin och motverka klimatförändringar”, hälsade Biden till Macron via Twitter, där han även kallade den nyvalde presidenten för en ”nyckelpartner för att ta itu med globala utmaningar.”

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

- Annons -

Liknande artiklar

00:51:58

World Economic Forum och Agenda 2030

Dokument om Macrons hemliga sexliv