Macron visar sin rikedom – retar upp fransmännen

President Macron upplever ett enormt folkligt motstånd efter att ha kringgått demokratin och påtvingat fransmännen en hatad pensionsreform. Samtidigt som han uppmanar till uppoffringar har han svårt att dölja sitt eget välstånd.

Det var under en tv-intervju som Frankrikes enormt impopuläre president Emmanuel Macron kom att hälla ännu mer bränsle på det enorma missnöje som finns mot honom.

BBC rapporterar om magin som hände under intervjun, där Macron i ena stunden hade ett armbandsur på sin vänstra arm, som bara några sekunder senare plötsligt försvunnit. Av allt att döma hade han i smyg tagit av sig den under bordet.

Enligt kritiker rör det sig om en klocka som är värd 80 000 euro, vilket motsvarar runt 900 000 svenska kronor. Enligt Housing Anywhere ligger den genomsnittliga årslönen i Frankrike på 39 300 euro (runt 440 000 svenska kronor). Att Macron bar en dyrgrip på sin arm, som motsvarar runt två genomsnittliga årslöner för en fransman, bedömdes sannolikt inte vara särskilt taktiskt, eftersom han i intervjun uppmanade fransmännen till uppoffringar i fråga om pensionsreformen.

Presidentkansliet har dock desperat hävdat att klockan var en Bell and Ross BR V1-92, som enligt BBC kan vara värd mellan 1 660 och 3 300 euro (motsvarande runt 18 000 – 37 000 svenska kronor), samt att orsaken till att han tog av den var för att den smällde mot bordet.

Förklaringen verkar det dock vara få som köper. I kommentarsfältet till The Telegraphs YouTube-klipp är det många som kommenterar att om problemet var att klockan slog mot bordsskivan, kunde Macron gott sluta slå armen mot bordet.

Starka kopplingar till finanseliten

Emmanuel Macron och Klaus Schwab på World Economic Forum. Foto: Wikipedia/ Foundations World Economic Forum
Emmanuel Macron och Klaus Schwab på World Economic Forum. Foto: Wikipedia/ Foundations World Economic Forum

Oavsett vilka orsaker Macron än hade, verkar större delen av folk, både i och utanför Frankrike, vara övertygade om att det var ett försök att inte gnugga sin rikedom i ögonen på ett ekonomiskt pressat folk.

Ett folk som dessutom kommer behöva jobba i ytterligare två år innan pension, sedan Macron med hjälp av den kontroversiella Artikel 49.3 tvingade igenom sin pensionsreform utan omröstning i parlamentet och därmed kringgick alla demokratiska spelregler, vilket Frihetsnytt rapporterat om.

Tilltaget väckte folkets vrede och även flera politiker, inklusive Macrons egna allierade, började vända sig mot honom, vilket resulterade i två misstroendeförklaringar som han med nöd och näppe klarade.

Det har fått många att peka på hur avskärmad Macron är från det vanliga folkets situation. På bland annat Twitter rasar kritiken mot honom och det stora flertalet värderar klockan till 80 000 euro.

Macrons interagerande med de människor han är vald att leda, verkar vara på ett minimum. Däremot rör han sig gärna i sammanhang med representanter för finanseliten, däribland på World Economic Forums (WEF) årliga möten i schweiziska Davos.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter