Macrons pensionsreform godkänd – nya protester väntar

Den hårt kritiserade pensionsreformen som Macron drivit igenom får nu grönt ljus av domstol. Efter månader av protester väntar ännu fler.

Frankrikes president Emmanuel Macrons vilja att driva igenom den mycket kritiserade pensionsreformen har fått honom att bland annat kringgå sitt eget parlament men också att vägra lyssna på det franska folket som tydligt visat att de inte vill ha reformen.

Trots det anmärkningsvärda motståndet mot pensionsreformen, som bland annat innebär att pensionsåldern höjs från 62 till 64 år, har Macron fortsatt processen för att tvinga igenom reformen. Nu har Frankrikes högsta författningsdomstol gett klartecken för stora delar av reformen.

Tänker inte tillåta en folkomröstning

Författningsdomstolen skulle ta ställning till två frågor varav den första gällde pensionsreformen som de godkände i sin helhet med några mindre anmärkningar.

Det andra som domstolen skulle ta ställning till var ett förslag som ett hundratal vänsterparlamentariker lagt fram. Förslaget var att en folkomröstning skulle hållas om reformen men svaret blev nej. Tilltaget är anmärkningsvärt och har på sociala medier liknats med hur en diktatur fungerar.

Även oppositionen har lagt fram ett nytt förslag om folkomröstning som de måste ta ställning till under maj månad.

Nya protester att vänta

Demonstrationerna har pågått i Frankrike under de senaste månaderna och under de senaste veckorna tilltagit rejält i styrka. Bland annat har BlackRocks huvudkontor i Paris stormats vilket Frihetsnytt rapporterat om.

Redan innan författningsdomstolen hade tagit sitt beslut hade flera fackledare varnat för att det kommer bli fler strejker om inte reformen drogs tillbaka. På flera platser i landet, däribland utanför Paris stadshus, hade flera demonstranter samlats innan beskedet kom.

När beslutet är taget att reformen ska drivas igenom mot folkets vilja, tror många att protesterna kommer att tillta rejält i styrka och redan nu har flera rapporter kommit om stora protester.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Stackars franska folket! De som protesterar är ärrade av regimens terror sedan flera år och många av dem tillhör De Gula Västarna, som i två år (2019-21) kämpade för den rättvisa de, liksom vi alla i socialistiska länder, inte har.
    Förhoppningsvis inser alla vikten av att hitta det mer framgångrika sättet. Vi vet ju att extremvänstern finns ständigt cirkulerande kring normala människor för att sabotera, lura och utföra vandalism.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter