Madrid återbetalar olagliga covid-böter

Spaniens huvudstad Madrid införde restriktioner utan att ha lagstöd för det, slog författningsdomstolen fast förra året. Staden ska nu återbetala de böter som delades ut för brott mot restriktionerna.

De åtgärder som infördes i mars 2020, i början av covidpandemin, förklarades olagliga av den spanska författningsdomstolen i juli förra året, uppger spanska El Mundo vilket i Sverige först uppmärksammades av Samnytt.

Författningsdomstolen slog fast att regeringen saknade lagstöd när den beslutade om utegångsförbud för människor i huvudstaden. Ett sådant förbud hade krävt en annan procedur och parlamentariskt godkännande.

Domstolen avfärdade emellertid klagomål från näringsidkare som krävde att även restriktionerna riktade mot ekonomiska aktiviteter skulle förklaras olagliga. Några straff för de ansvariga eller kompensation till drabbade medborgare tycks inte heller vara i sikte.

Istället ska man helt enkelt betala tillbaka de böter som man tvingade medborgarna att betala, uppger El Mundo. Det handlar om totalt 5 667 personer som tilldelats bötesbelopp på 600 euro, eller 300 euro om de betalades omedelbart – totalt 1,7 miljoner euro.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter