Maken dog – Elstödet drogs in

Om mindre än en månad väntas regeringens elstöd betalas ut till hårt prövade elkonsumenter. Men en som blir utan stöd är Kerstin Andersson i Svedala. Anledningen är att hennes man, som stod på elavtalet, dog i slutet av förra året, rapporterar SVT.

Betalas inte ut till dödsbon

Jag ringde till Försäkringskassan och de sa att det inte betalas ut till dödsbon, säger Kerstin Andersson.

I november gick Kerstin Anderssons man, Gert-Åke, hastigt bort och Kerstin blev ensam kvar i huset i Svedala där de bott tillsammans i 23 år. Eftersom det var hennes man som stod på elavtalet betyder det att hon inte kan få del av det elstöd som nu är på väg att betalas ut, vilket Frihetsnytt rapporterat om.

Jag tycker det är fruktansvärt orättvist. Hade det varit jag som stod på det avtalet så hade jag fått pengar, säger hon. 

En tredjedel av Kerstins pension

Med en årsförbrukning på omkring 6 000 kWh hade stödet blivit närmare 5 000 kronor.

Det motsvarar ju hela januaris elräkning på 5 000 kronor, en tredjedel av min pension, förklarar Kerstin.

Det borde vara så att hushållet får ersättning även om den som står på avtalet har avlidit, säger Kerstin.

SVT Nyheter Skåne har sökt, men inte fått någon förklaring från energiminister Ebba Busch till varför reglerna ser ut som de gör.

Blågula Korset kan hjälpa

Antalet personer som söker hjälp för att få mat på bordet har ökat kraftigt under 2022, enligt Stadsmissionens rapport, kallad ”fattigdomsrapporten”. Samhällsgruppen som drabbats hårdast är till största del äldre människor, men man ser även en ökning av yngre personer och barnfamiljer.

Blågula korset är en välgörenhetsorganisation som hjälper utsatta svenskar. Organisation riktar sig särskilt till svenskar som är hemlösa, äldre, fattiga barnfamiljer och brottsoffer.

Många som söker hjälp får någon form av försörjningsstöd av staten, men långt ifrån alla får den hjälp som de behöver. Något som Frihetsnytt tidigare rapporterat om.

Behöver du hjälp, eller vill du hjälpa? Ta kontakt med blågula korset.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter