Maktkamp på väg inom Miljöpartiet

Det börjar skaka alltmer inom Miljöpartiet, i och med att det manliga språkröret Per Bolund väljer att lämna sin post. Dels har det börjat ifrågasättas om systemet med språkrör ska finnas kvar, men framförallt börjar motståndet hopa sig mot det kvinnliga språkröret, Märta Stenevi.

När det blir dags för Miljöpartiet att välja ett nytt manligt språkrör, framkommer det hur skakigt det är inom partiet och flera frågor verkar splittra partiet. Frihetsnytt har tidigare rapporterat hur delat partiet är i synen på om man ska fortsätta att hålla fast vid systemet med språkrör, eller övergå till en partiledare, samt att man inte heller är ense om medlemmarna ska få rösta om det.

Nu börjar även kritiken att hopa sig mot det kvinnliga språkröret, Märta Stenevi, som har sagt att hon vill fortsätta på sin post. Att hon skulle vara den mest lämpade för posten är det allt färre som tror. Det är även flera som pekar ut henne som en av de främsta orsakerna till att Miljöpartiet har blivit ett så avskytt parti, rapporterar Expressen.

Kontroversiellt att ta ställning för Miljöpartiet

Att Miljöpartiet är så avskytt verkar däremot vara något som Stenevi försökt dra nytta av, eftersom det ger partiet uppmärksamhet. Det hävdar åtminstone interna kritiker inom partiet, som Expressen har talat med. Många uppger att det blivit svårare för många att vilja säga att de stödjer Miljöpartiet idag.

– Hon vill skruva upp ett redan högt politiskt tonläge ännu mer. Det kanske funkar i Stockholm men ute i landet ryser människor som knappt vågar säga vid fikabordet att de är miljöpartister.

Det verkar till och med vara en strategi för Stenevi, att reta upp så många som möjligt för att skapa uppmärksamhet för partiet.

– Vi ska fokusera på miljö och klimat och att hålla borta högerpopulismen från svensk politik. Men en strategi där vi gör något annat för att komma i rampljuset för att reta folk, det blir fel. Det ska inte vara en målsättning att skapa fiender.

Hur väl kommer Daniel Helldén att kunna fungera med Märta Stenevi, om han blir det nya språkröret för Miljöpartiet? Skärmavbild; Youtube/ auto motor & sport
Hur väl kommer Daniel Helldén att kunna fungera med Märta Stenevi, om han blir det nya språkröret för Miljöpartiet? Skärmavbild; Youtube/ auto motor & sport

Kontroversiellt med Milöpolitik

Ytterligare en kritik som har framförts mot Stenevi är att hon lagt mer fokus på sociala frågor, som feminism och antirasism, framför miljöfrågor. Det kan innebära stora svårigheter om det favorittippade namnet till posten som manligt språkrör väljs, nämligen Daniel Helldén.

Frihetsnytt har tidigare rapporterat om hur Helldén vill tona ned Miljöpartiets profil i sådana sociala frågor och fokusera på miljöpolitik. Han har har även varit kritisk mot att Miljöpartiet bundit upp sig för mycket vid Socialdemokraterna och vill öppna för att man även ska kunna samarbeta med Moderaterna.

”Kan bli utbrytningar i framtiden”

Frihetsnytts chefredaktör, Victor Eriksson, är inte förvånad över det som framkommer i Expressens granskning.

Det är ju ganska givet att sådana här splittringar förr eller senare uppstår i ett parti, som saluför sig själv i en viss fråga, men sedan väljer att prioritera annat. Många har sökt sig till Miljöpartiet för att engagera sig för djurrätt och miljöfrågor, men istället väljer dess företrädare att fokusera på identitetspolitik, som feminism, massinvandring och HBTQ-frågor.

De gånger som Miljöpartiet uttalar sig om miljön handlar det enbart om att stämma upp i klimatalarmismen. Man hoppar på åtgärder som i slutändan gör tillvaron svårare för vanligt folk. Det ska, genom olika skatter och avgifter, bli svårare att köra bensindrivna bilar, vilket framförallt drabbar folk på landsbygden, som är beroende av bilen. Man har varit drivande i kärnkraftsmotståndet och istället drivit på att vi ska bygga ut vindkraften, med följden att elpriserna skjuter i höjden när det inte blåser.

Frågan är om Miljöpartiet kan reparera de omfattande skador som det måste dras med. Partiet är allmänt avskytt utanför de trendiga storstadskärnorna, medan företrädare och medlemmar har tappat tron på dess förmåga att driva viktiga frågor. Oavsett hur frågan om språkrörssystemet och partiets inriktning slutar, kommer det att vara hälften av partiet som är missnöjt, vilket kan öppna upp för framtida slitningar och till och med utbrytningar.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

  1. Ps…på tal om polis…Martin Melin (L) sitter nu i riksdagen som ersättare för den avskyvärde Joar F.(L) som är pappaledig.

    Jag fick faktiskt en mindre chock när jag fick höra att Martin Melin som jag gillat stöttade det avskyvärda Folkpartiet …

    Där försvann min tillgivenhet för Martin…..

    Det kändes som ett svek….otrohet så att säga.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter