Malaysia: Nya protester mot inflationen och regeringen

Studenter och andra medborgare demonstrerar i Malaysia mot den skenande inflationen och kräver bland annat sänkta ministerlöner, något ministrarna motsätter sig.

Under lördagen den 23 juli samlades studenter, oppositionspolitiker och andra medborgare utanför shoppingcentret Sogo i centrala Kuala Lumpur för att kräva sänkta priser på basvaror och att regeringen gör något för att stoppa inflationen. Demonstrationen startades av en grupp som kallar sig ”Turun Malaysia”.

Enligt sajten Free Malaysia Today samlade protesten omkring 500 demonstranter. Distriktets polischef Noor Dellhan Yahaya uppger att det var ”ett hundratal” som samlades – något som motsägs av filmer och fotografier som snarare tyder på minst så många som oppisitionen hävdar – och har sagt att 30 av demonstranterna har identifierats och ska kallas på förhör om sitt deltagande, eftersom demonstrationen inte utlysts tio dagar i förväg som krävs av malaysisk lag.

Flera mindre protester har hållits under de senaste veckorna, men demonstrationerna har fortfarande långt kvar till den orkanstyrka som de nått i många andra länder världen över.

Före detta handels- och industriministern Rafidah Aziz föreslog i juni att ministrarna skulle sänka sina löner med upp till 20 procent för att visa solidaritet och empati med enkelt folk som drabbas hårt av de stigande levnadsomkostnaderna – ett krav som sedan upprepats av demonstranterna.

Regeringen slår dock ifrån sig kraven. Annuar Musa, chef för regeringens anti-inflations-utskott, låtsades idag missuppfatta orsaken till de föreslagna löneminskningarna och säger att det ”saknas belägg” för att en minskning av ministerlönerna skulle ha någon effekt på inflationen.

– Kan du säga mig ett land som lyckats sänka inflationen genom [att ministrar får] en löneminskning? För det andra, säg att du tar 10 000 ringgit (ca 23 000 kronor) från varje minister, multiplicera det med 36 (antalet ministrar i regeringen), hur mycket blir det? Kan du försäkra mig om att det löser inflationen? Kommer priserna på varor inte att stiga mer? Snälla, lek inte politik, var politikerns arroganta svar då han besvarade en fråga vid en presskonferens.

Malaysias inflation steg till 3,4 procent i juni, uppger tidningen Sun Daily. Regeringen hävdar dock att det kunde ha varit mycket värre och att man har den lägsta inflationen i Sydostasien.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter