Många falska personnummer med könsbyteslag

Nästa sommar träder förenklade regler för att byta personnummer i kraft i samband med den så kallade ”könsbyteslagen”. Farhågor har framförts att att möjligheten att byta personnummer ska utnyttjas av kriminella, bland annat genom förfalskade födelsedatum.

Frihetsnytt har i en tidigare artikel granskat hur lätt det är för människor att kolla upp om en person tidigare haft ett annat personnummer än det nuvarande. Om det på ett enkelt sätt går att få fram vilka personnummer en kriminell använt sig av tidigare blir det rimligen mindre meningsfullt att byta personnummer.

Svårt komma åt gamla personnummer på nätet

Det visar sig att det teoretiskt sett ska vara väldigt enkelt att kolla upp om en person bytt personnummer. Uppgifter om tidigare personnummer som en person haft lagras nämligen i tre år i den så kallade SPAR-databasen innan uppgiften gallras. SPAR-databasen är den databas som personuppgiftsföretag på nätet använder sig av och det borde därmed vara enkelt att kolla upp personers tidigare personnummer via dessa företag.

På en direkt fråga från Frihetsnytt svarar Ratsit att de bara tillhandahåller nuvarande personnummer. Frihetsnytt har även skickat förfrågningar till Lexbase och Mrkoll och frågat om man kan komma åt människors tidigare personnummer via dem.

Ratsit är en av flera databaser som man kan söka i. Skärmavbild: Ratsit.se
Ratsit är en av flera databaser som man kan söka i. Skärmavbild: Ratsit.se

De har dock inte återkommit med svar. MrKoll skriver på sin hemsida att man kan komma åt människors tidigare folkbokföringsadresser via dem. Frihetsnytt har inte hittat något enkelt sätt att kolla upp människors tidigare personnummer på nätet.

Begäran om utdrag av personnummerändringar

Då Skatteverket tycks skickar iväg digitala utdrag ur SPAR-databasen till ett stort antal personuppgiftsföretag som sedan publicerar uppgifterna på sina hemsidor så har Frihetsnytt begärt ett mindre digitalt utdrag från SPAR databasen. Vi har begärt att få ett utdrag, förslagsvis i form av en excelfil, där det gamla, ej länge giltiga, personnumret står i vänsterspalten och det nya ersättande personnumret står i högerspalten.

Vi har också varit noga med att vi bryr oss bara om fall där personnummerförändringen har skett genom ett ändrat födelsedatum, inte genom ändrat kön. Detta då de som byter kön kan tänkas vara psykiskt sköra människor utan kriminellt uppsåt.

Kriminella kan utnyttja den nya könsbyteslagen för att förfalska sina identiteter.
Kriminella kan utnyttja den nya könsbyteslagen för att förfalska sina identiteter.

Skatteverket har meddelat oss om att det finns fall där människor under de senaste tre åren bytt såväl ålder i personnumret som kön i personnumret. Vi har sagt att vi struntar i dessa utan bryr oss bara om de som endast bytt födelsedatum i personnumret.

Vill skicka 1220 utskrivna A4 med personnummerfuskare

Det visar sig att antalet invandrare som de senaste tre åren ändrat födelsedatum i sitt personnummer tycks vara betydligt fler än vi väntat oss. Man kan tänka sig att en väldigt hög andel av de som ändrat födelsedatum i sitt personnummer ljugit om sin rätta identitet innan ändringen. Skatteverket försvårar dock vår granskning av dessa bedrägliga/kriminella invandrare då de vägrar skicka oss uppgifterna digitalt.

En enorm mängd utskriva dokument skulle ha kostat Frihetsnytt en rejäl summa. Genrebild
En enorm mängd utskriva dokument skulle ha kostat Frihetsnytt en rejäl summa. Genrebild

Så här skriver en handläggare på Skatteverket:

”Hej.

Då begäran avser fler än 9 sidor så behöver en avgift tas ut för att kunna lämna ut handlingen. Enligt 16 § avgiftsförordningen, AvgF, tar Skatteverket ut en avgift för 10 sidor på 50 kr och sedan 2 kr/sida. Därtill tillkommer kostnad för porto hos Postnord. Vi behöver informera dig om denna kostnaden innan vi kan lämna ut handlingen och behöver därmed också ett godkännande från dig. Den uppgift jag fått är att det rör sig om ungefär 1220 sidor.

Återkom senast 31 maj 2024 ifall du godkänner kostnaden eller inte.”

Vi hoppas återkomma med uppgifter om fuskare

Frihetsnytt har begärt att få ut ett 40-tal utskrivna sidor med personnummerfuskare. Vi har också begärt att få en tydlig juridisk förklaring till varför Skatteverket inte tycks villiga att skicka oss personnummeruppgifterna i digitalt format.

Lagstiftningen kring vilka uppgifter som Skatteverket får/måste skicka iväg i digitalt format och till vilka aktörer man får skicka informationen är något ogenomtränglig. Det är i skrivande stund något oklart om Skatteverket enligt lagstiftning är förhindrade att skicka oss uppgifterna i digitalt format, om de egentligen måste skicka oss uppgifterna i digitalt format om vi begär det eller om de själva får välja att vägra ge oss uppgifterna digitalt.

Kanske är det också så att det bara är vissa typer av aktiebolag som uppfyller vissa rekvisit som får uppgifter av den här typen digitalt. Om du jobbar på ett sådant företag och har möjlighet att ta fram uppgifter om ändrade personuppgifter i digitalt format och skicka till oss så kontakta gärna redaktionen. Inom någon vecka hoppas vi kunna återkomma med fler artiklar om personnummerfuskare.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter