Många får nu sin högsta elräkning någonsin

Nu slår effekterna igenom samlat av inflation, energikris och köldsäsong. Många villaägare får nu snart sin värsta elräkning någonsin för december månad. Och problemen väntas bestå vintern ut.

Nytt prisrekord kort efter det förra

Redan i augusti i år slogs prisrekordet i elområde 4, som består av Skåne län, Blekinge län, Kronobergs län, samt delar av Kalmar län, Hallands län, Jönköpings län och Västra Götalands län. Börspriset på NordPool gick till i snitt 300 öre per kWh. För slutkonsumenten blir detta också mellan 150 och 200 öre dyrare per kWh, givet skatt, moms och nätavgift.

Nu kommer detta börsprisrekord att slås, för elområde 4. För en normalvilla med 20 000 kWh årsförbrukning kommer räkningen att bli cirka 10 500 kronor för december månad.

Ingen snabb förändring i sikte

Det finns ingen snabb förändring av prisbilden i sikte. Det finns inga energikällor som går att ta i bruk snabbt, vintern varar en tid till, och de energibesparingar som är enkla att göra har i regel gjorts både i hushåll och industri.

Europa är en gemensam energimarknad, och även om Sverige tar nya energikällor i bruk (en kärnkraftsreaktor i Oskarshamn tas nu i bruk) så ska svenska elkonsumenter konkurrera om elen med till exempel Tyskland, som har fått stora delar av sina gasleveranser avbrutna.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter