tisdag, 27 september, 2022

Människorättstjänsteman: Sverige samarbetar med Israel mot Iran

Sverige anklagas för underrättelsesamarbete med Israel i syfte att hjälpa terrorgrupper i Iran

Irans biträdande justitieminister och generalsekreterare för landets högkvarter för mänskliga rättigheter Kazzem Qaribabadi riktade under gårdagen kritik mot Sverige angående rättegången mot en iransk före detta tjänsteman. Qaribabadi sa att Sverige i samarbete med Israel och med stöd av Storbritannien, har antagit ett fientligt tillvägagångssätt mot den islamiska republiken Iran.

Enligt Qaribabadi är fallet med den tidigare iranska tjänstemannen, Hamid Nouri, inte bara är en enkel rättegång mot en iransk medborgare, eftersom grunden för bildandet av detta mål i Sverige inte är rättslig, teknisk eller juridisk, utan har en rent politisk karaktär.

”Sverige har alltid bildat en politisk front mot Iran … när det gäller hårdvara, det har också agerat mot vår nationella säkerhet genom att vara värd för terroristgrupper”, tillade Qaribabadi. ”Vi står för närvarande inför tre fall relaterade till Sverige i frågor som rör den nationella säkerheten i Iran.”

Den första frågan är att Sverige har hjälpt terrorgruppen Al-Ahwaziya mot Iran som har använt Sverige som sin huvudbas, sade han. Den andra frågan angående relationerna med Sverige är den anti-iranska Mojahedin-e Khalq Organisationen, MKO, som har använt Sverige som en av sina utgångspunkter i Europa, sa Qaribabadi.

Varför hjälper Sverige terroristgrupper?

MKO är listad som en terroristorganisation av stora delar av det internationella samfundet. Dess medlemmar flydde från Iran 1986 för Irak, där de fick stöd av dåvarande diktatorn Saddam Hussein. Organisationen har tagit på sig ansvaret för många attacker mot iranska civila och regeringstjänstemän under flera decennier.

”Gör inte Sverige anspråk på att vara en försvarare av mänskliga rättigheter, bekämpa terrorism och etablera en värld full av fred, säkerhet och stabilitet? Så varför hjälper ni terroristgrupper?” frågade Qaribabadi.

Tjänstemannen sa att den tredje frågan i relationerna med Sverige är fallet med den iranske medborgaren Ahmad Reza Jalali som greps för spioneri för några år sedan. Qaribabadi sa att underrättelserna han hade lämnat till Israels spionbyrå Mossad ledde till mordet på två iranska kärnkraftsforskare.

”Vi har dokumenten i fallet med Ahmad Reza Jalali i Sverige. Han träffade Mossad-agenter på baser som tillhandahållits av den svenska underrättelsetjänsten”, förklarade han. ”Sverige har varit Mossads underrättelsepartner för att rekrytera agenter och vidta åtgärder mot vår nationella säkerhet. Vad betyder detta för Sveriges internationella relationer?” sa Qaribabadi.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

- Annons -

Liknande artiklar