Massevakuering på Säpo efter läckt stridsgas

Hundratals personer evakuerades och flera fördes till sjukhus efter ett gaslarm på Säpos högkvarter. Det ska röra sig om samma sorts gas som orsakade massdöd och fruktansvärt lidande under första världskriget.

Under fredagen fick uppemot 500 personer evakueras från Säpos högkvarter i Solna och uppemot åtta personer fördes till sjukhus efter att ett gaslarm gått, rapporterar bland annat TV4 och Aftonbladet.

När räddningstjänsten genomsökte byggnaden ska man inte ha funnit några spår av gas. Att folk skickades till sjukhus var en säkerhetsåtgärd efter att dessa upplevt illamående och kände en underlig doft.

Polisen uppger att man har inlett en förundersökning om vållande till kroppsskada, där skadan utgjorts av illamåendet.

Massmördaren från skyttegravarna

Enligt uppgift till bland annat TV4 ska larmet ha reagerat på stridsgasen fosgen, som användes i stor skala under första världskriget och dödade uppemot 80 000 soldater. Idag används fosgen inom industriell tillverkning, men får enbart hanteras under väldigt reglerade former eftersom den är så farlig.

Om det stämmer att fosgen ska ha förekommit i byggnaden, vill ingen av myndigheterna med insyn i nuläget kommentera detta. Om det rört sig om ett läckage eller en attack är oklart.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter