tisdag, 27 september, 2022

Mastercard VD: SWIFT betalningar kan ersättas av digitala valutor inom 5 år

World Economic Forums toppmöte i Davos ger insikt i många av globalisternas framtidsplaner – ett skifte av betalningsinfrastrukturen kan stå på agendan

Det har kommit en lång rad avslöjanden från World Economic Forums senaste toppmöte i Davos, men en fråga som tycks ha hamnat under mediaradarn handlar om kommentarer från Mastercards vd Michael Miebach under en diskussion om framtiden för gränsöverskridande betalningar mellan nationer.

Miebach, som deltog i en panel om Central Bank Digital Currencies, CBDC, vid World Economic Forum och var också värd för Global Blockchain Business Council. Han var även en av få deltagare som var villig att föreslå att SWIFT-systemet, som länge dominerats av västerländska intressen, snabbt skulle kunna bli föråldrat med spridningen av digitala valutor bland centralbanker.

Ursprungligen avfärdades CBDC som en ”konspirationsteori” för bara några år sedan av massmedierna. Men idag är CBDC:er som den svenska e-kronan plötsligt mainstream och blockchain-teknologier hade den centrala scenen i Davos 2022. Federal Reserve har till och med inlett aktiva offentliga diskussioner för att bedöma fallet med digital valuta för onlinebetalningar.

Få i Davos var villiga att erkänna resultatet som Mastercards VD föreslog, och hävdade att SWIFT skulle fortsätta att gälla i årtionden framöver. Ändå bedriver nästan alla stora centralbanker i världen nu ett digitalt valutaprogram, och IMF har varit mycket högljudd om behovet av ett globalt digitalt valutasystem inom en snar framtid för att ge ”stabilitet” inför den nationella inflationskrisen.

Ryssland redan uteslutet från SWIFT

Bara under det senaste året har vi sett en utvecklande trend bland Rysslands handelspartners som kringgår västerländska sanktioner efter att ha blockerats från åtkomst till SWIFT-nätverket. Betalningsinfrastrukturen som tillåter regeringar och centralbanker att snabbt och korrekt utbyta data och överföra stora summor kapital, söker Ryssland och dess allierade alternativa lösningar.

Den ryska statsledningen har ofta pratat om att använda krypto och digitala valutor för att kringgå restriktioner, och Kina håller för närvarande på att etablera digitala produkter för att kringgå SWIFT och CHIPS-avvecklingssystemet (Clearing House Interbank Payment System).

Händelseutvecklingen under ukrainakriget visar att västerländska sanktioner bara påskyndar en global övergång från dollar-hegemonin, men naturligtvis kan detta vara precis vad globala institutioner som WEF och IMF vill ha. Med en mängd nya CBDC:s i spel kan prisfluktuationer vara lika oberäkneliga som de har varit med Bitcoin och andra kryptovalutor.

Det betyder att köpkraften skulle vara alldeles för oförutsägbar för den genomsnittliga konsumenten. Detta skapar förutsättningar för grupper som IMF och WEF att ”rädda situationen” genom att inrätta ett globalt ekonomiskt system vars främsta maktbas är Kina.

Under tiden är bara ett fåtal utvalda bland globalisterna i Davos villiga att offentligt ta upp de verkliga konsekvenserna av CBDC. Målet med global ekonomisk centralisering berörs, men bara som en konsekvens av en långt avlägsen framtid. Mastercards VD kan ha sagt sanningen – Att planen är att CBDC ska ta över den globala handeln mycket snabbare än de flesta förväntar sig.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

- Annons -

Liknande artiklar