Matikainen: ”Full insikt i hur kriminaliteten ser ut”

De framförda åsikterna är personliga och representerar personen, inte Frihetsnytt. 
Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.

Personporträttet – Lennart Matikainen om sitt liv, media och polisen.

Alexander Söderberg, hälsoskribent på Frihetsnytt, målar här upp ett personporträtt av medieprofilen Lennart Matikainen – känd från alternativmedia och sin egen YouTube-kanal. Men vem är egentligen denna profil som de flesta känner till, vad är hans historia?

Lennart Matikainen är ett namn som de flesta i den frihetliga rörelsen känner till och ett ansikte de flesta sett i något sammanhang. Att han är en varm, mysig och känslofylld person rådet det inget tvivel om och alla som har träffat honom kan nog skriva under på det. Hans vandring genom livet är minst sagt intressant och unik, den har kantats av extrema situationer, prestigefyllda jobb, lidande, glädje, självförbättring och så mycket mer.

När Matikainen kliver in i studion möts jag av en stor kram, ett leende och en varm, trygg känsla. Plötsligt så förstår jag varför många yttrandefrihetshatare ogillar honom och absolut inte vill möta honom i en debatt. Han är stor som ett hus men snäll som en nallebjörn. Han verkar inte ha något ont i sig utan pratar om glädje, känslor, personlig utveckling och sprider konstant en positiv aura kring sig.

Vem är du Lennart?

– Ja det är den viktiga frågan som jag använder mycket i mitt arbete som coach – Vem är du? De flesta fastnar i sin yrkesroll, speciellt högavlönade män, ”Jag är bankdirektör” och liknande, medan kvinnor oftare definierar sig i första hand som mamma. Men när de inte får svara utifrån sin roll blir människor ofta vilsna och det är då man kommer innanför kärnan.

– När man börjat utforska sin insida så förstår man hur vilsen man är. Jag har varit väldigt vilsen i mitt liv och tappat bort mig själv och har inte haft självkänslan med mig, inte fått höra att jag var älskad och har sökt bekräftelse genom att bli en ”doer”.

Jag var nog den argaste killen när jag var ung

Lennart Matikainen
Vad gör du idag? Du är väl föreläsare, mediepersonlighet, författare och politiskt engagerad eller hur?

– Ja men det är sekundärt för mig. Det jag tycker är viktigast i mitt liv är att jag ska komma dit där jag är nummer ett och min utveckling är nummer ett. Då kommer jag kunna vara en bra pappa, en bra morfar, en bra kompis, en bra partner och en bra medmänniska.

– Det är en sådan skön känsla att inte behöva bry sig om vad andra tycker och tänker om mig och vad jag gör. Förr var jag så orolig för det. Det var därför jag stod i rosa tanga och tävlade i bodybuilding men kände mig helt tom när det var över.

– Jag har av en bekant fått höra att jag var som en tom pappkartong med en massa snygga etiketter på omslaget. Det gjorde oerhört ont att höra det men idag är jag tacksam för att hon sa så, för det var sant. Det som får en att känna smärta, sorg eller beröring är det som är sant och vi måste våga utmana varandra i det.

Livet inom media började redan som barn

Matikainens första roll var som Tarzan i ungdomsprogrammet ”Bullen” och strax därefter en liten roll i ”Jönssonligan på Mallorca”. Av en olyckshändelse började Lennart jobba på P4 1997 med sitt eget program ”Fråga Lennart”, därefter ledde han relationsprogrammet ”Mansklubben” där bland annat Leif GW Persson, Claes Borgström, Theodor Kalifatides och andra kändisar medverkade.

Efter tiden på P4 fick Matikainen coachuppdrag i dokusåpan ”Big Brother” och ”Sveriges värsta bilförare tillsammans med Adam Alsing. Lennart berättar att han och Alsing lärde känna varandra på djupet. När tiden med dokusåperna var över så var Matikainen med i produktionen ”Under samma tak” på SVT och 2015-2016 medverkade han i ”Skillsmässohotellet” på TV4 där han sedermera blev utkastad efter sitt uttalande om ”skäggbarn”.

Lennart Matikainens stora rättspatos

Utöver sin tid i tv-studiorna och sitt engagemang inom självutveckling och coachning så är Lennart känd för sitt rättspatos. Han står upp för det som är rätt enligt honom och viker inte från det även om det väcker kritik.

Ett av de mer kända exemplen är när han 2016 benämnde så kallade ensamkommande flyktingbarn (som i flera fall var vuxna) för ”skäggbarn” och när kritiken började hagla så vägrade han ta avstånd från sitt uttalande. När jag stöter på motstånd då backar jag inte utan får istället motivation av det, säger Lennart när vi frågar varför han inte backade från sitt uttalande om ”skäggbarnen”.

Jag har sett vem Malena Ernman är – en riktigt elak människa.

Lennart Matikainen
Du åkte ju ut från TV4 i mars 2016 för att du hade skrivit ”skäggbarn” om de migranter som kom hit och påstod att de var barn. Berätta!

– Där och då var det ändå som att en kärnvapenbomb hade släppts, det slogs upp enormt stort på löpsedlarna att ”TV4-profil kränker barn på nätet”. Jag kunde inte förstå på vilket sätt jag hade kränkt barn – dessa var ju de facto män.

– En som bedrev en regelrätt hatkampanj mot mig var Malena Ernman. Jag har sett vem hon är – en riktigt elak människa, en mobbare. Det gick inte att bemöta detta på något sätt.

– Dagen efter gjorde jag i alla fall min första politiska video där jag verkligen gick loss, för jag var så förbannad. Sen ringde jag samtliga fria medier och de ville gärna ha med den före detta TV4-profilen. Det var jättekul och månaden efter allt detta hände var jag med och startade SwebbTV.

– Jag har faktiskt coachat många journalister som öppet har erkänt hur de ljuger och arrangerar falska omröstningar och liknande. Så efter drevet har de faktiskt lämnat mig ifred.

Man belönar kriminella. Det är helt fruktansvärt

Lennart Matikainen
Du har ju också jobbat inom polisen. Hur ser det ut med förfallet och dubbelspelet där?

– Häromdagen samtalade jag med en av de bästa poliser vi har i Stockholm och han berättade att han hade sagt upp sig. Han når inte fram och orkar inte mer. På 80- och 90-talet hade polisen befogenheter och det fanns en ”en för alla, alla för en-känsla” – det gör det inte idag. Under 7-8 år har jag på min YouTube-kanal flaggat för vart polisen är på väg och nu sitter vi här där de öppet erkänner att det är ett haveri och media är absolut medskyldiga till detta.

– Jag har full insikt i hur kriminaliteten ser ut. På anstalterna är svenskar en minoritet och så har det varit i 15-20 år. För 5-6 år sedan när jag talade om det här kom vänstern och efterfrågade källa på de uppgifterna. Min källa är att jag har sett det med egna ögon eftersom jag har varit åtskilliga gånger på både Hall, Kumla och en massa andra anstalter.

– Jag har sett våldet på nära håll och hur de bara vill döda. På den tiden hade polisen befogenhet att ta itu med våldet. Idag har vi sillmjölkepoliser.

Jag har själv stått med en .38 och två svarta ögon och bara väntat på att han ska trycka av.

Lennart Matikainen
Varför tror du att våra friheter är hotade och vilka styr?

– De som styr är ju Rothschild, Rockefeller och Wallenberg – de äger alla banksystem och har ett spindelnät av kontroll. George Soros har sponsrat de så kallade flyktingströmmarna. Makthavarna har alltid använt sig av konceptet ”söndra och härska”, alltså att införa kaos och så split mellan grupper. För eftersom de då bråkar så mycket kan man ta det som ursäkt för att tillverka mer vapen, ha mer övervakning och skrämma människor med sjukdomar. Vi har ett världsstyre men jag tror att det håller på att krackelera. Tyvärr vaknar de flesta först när det slår på plånboken.

Vad kan då människor göra för att få ha friheterna kvar?

– En kan inte göra allt, men om alla människor frågar sig ”Kan jag göra någonting lite bättre idag?”. Då skulle vi också höja ribban lite varje dag. Vi kan inte vänta på att ”någon annan” gör det. Alla har ansvaret över sitt egna liv. Man bör också ställa sig frågan ”Vad vinner du på att ge upp?”. Svaret är: ingenting. Vi behöver ställa jobbiga frågor till människor.

Vilken framtid vill jag ge mig själv, mina barn och barnbarn?

Lennart Matikainen
Är det något som du ångrar?

– Hade du frågat mig för 20 år sedan hade jag säkert räknat upp 50 000 saker men jag ångrar ingenting för jag har analyserat mina misstag och sett vad jag har lärt mig av dem. Men det har ju krävt år av arbete. Jag har varit ledsen, förtvivlad och arg över mina misstag men vänt det till frågan ”vad har jag lärt mig av det?” och försöker att aldrig göra om det. Jag försöker tänka att aldrig göra något, ens när jag är själv, som jag inte skulle kunna göra inför en fullsatt publik på Globen.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter