Matpriserna ökar 20 procent

Matpriserna fortsätter att stiga och under mars månad slås nytt rekord. SCB konstaterar att den totala ökningen är nästan 20 procent på ett år.

Maten har aldrig varit så dyr som den är nu visar siffrorna i Statistiska Centralbyråns (SCB) Konsumentprisindex, KPI. Det framgår att inflationstakten minskat från 12,0 procent i februari till 10,6 procent i mars.

– Inflationstakten sjönk i mars, vilket delvis berodde på att uppgången av energipriserna har mattats av, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

Matpriserna blir högre hela tiden

Inflationstakten på 10,6 procent är fortfarande extremt hög även om den minskat från föregående månad. Matpriserna är de högsta någonsin och jämför man mars 2022 med mars 2023 ser man att priserna på livsmedel stigit 19,7 procent.

– I mars i år steg priserna på livsmedel och alkoholfria drycker med 19,7 procent jämfört med mars förra året. Så även om priserna fortsätter att öka så ökar de inte fullt lika snabbt längre, säger John Eliasson prisstatistiker på SCB i ett pressmeddelande.

Trots rekordhöga matpriser så är det positiva att takten på ökningen sjunker något vilket även lyfts fram i pressmeddelandet.

– Tittar vi bakåt i tiden brukar matpriserna i snitt stiga med en halv procent i mars, så det vi ser nu är fortfarande en hög prisökningstakt. Men den är inte lika hög som den senaste tiden, vilket sänker inflationen något från de höga nivåer vi befinner oss på, säger John Eliasson.

Kan ändras framåt sommaren

Enligt en prognos från tre storbanker i Sverige kan matpriserna minska eller plana ut under våren men de varnar även för att priserna kan fortsätta att stiga innan det sker.

– Den övergripande bilden i dag är att matpriserna slutar öka framöver och man skulle också kunna tänka sig att priserna på vissa livsmedel faller, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, till SR.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter