Matpriskollen: “Så mycket kommer matpriserna stiga”

Matpriserna fortsätter stiga och hushållen tvingas prioritera allt hårdare. Matpriskollens grundare Ulf Mazur kommenterar hur trenden har sett ut och vilken utveckling svenska hushåll kan tänkas förvänta sig närmsta månaderna.

På ett år har matpriserna skenat med 14,4 procent i genomsnitt. Vissa produkter har ökat betydligt mer i pris än så. Till exempel har ett lågprismärke av kattmat fått sitt pris höjt med 90 procent. Detta rapporterar Matpriskollen, en hemsida som jämför priserna bland Sveriges olika livsmedelskedjor.

Det var i januari i år som matpriserna började skena, men det var först i september som den riktigt stora prishöjningen skedde. Priserna ökade då procentuellt med nästan lika mycket som under hela 2021 (1,1 procent).

Notan för hushållen – 36 miljarder kronor 

Under ett normalår konsumerar svenskarna livsmedel för ungefär 310 miljarder kronor. Men för varje procentökning, ökar också kostnaderna med nära 3 miljarder kronor för hushållen. Totalt har priset ökat med 36 miljarder kronor för svenska hushåll senaste året.  

“En rysare!” 

Ulf Mazur, grundare av Matpriskollen, kallar utvecklingen för “en rysare”. Ulf har även fått många samtal från oroliga medborgare.

– Vi har mött ilskna reaktioner, folk som ringer oss och säger att vi ljuger då vi säger att priserna har ökat med ungefär en procent på en månad. De tycker att priserna har ökat mycket mer. Och det har de ju, för enskilda produkter. Det vi visar är ett genomsnitt. 

Ännu inget trendbrott i sikte  

Vad som oroar Ulf är också att det ännu inte går att se någon topp av prishöjningarna inom en överskådlig framtid. Många produkter har än så länge inte fått någon prishöjning, men det kommer förändras snart då priserna för att producera varor också går upp. Enligt statistiska centralbyrån har produktionspriserna ökat med 27 procent senaste 12 månaderna.

– Vår prognos är att prishöjningarna kommer att fortsätta. Det kan bli prisökningar på minst 15 procent för ett år, kanske upp mot 17 procent. Ännu har vi inte sett puckeln. Det är långa cykler för prisjusteringar inom dagligvaruhandeln, så det här kommer att fortsätta, kommenterar Ulf.

Hushållen söker alternativa lösningar

Som en konsekvens av de höjda matpriserna börjar nu flera svenskar organisera sig och hjälpa varandra för att klara vardagen. På Facebook dyker allt fler grupper upp där privatpersoner kan gå med och få hjälp med mat för dagen, eller erbjuda sin hjälp till någon annan som står i nöd. ”Mathjälpen i Sverige” är en sådan grupp, som med upp emot 1900 medlemmar säger sig erbjuda ekonomisk hjälp till behövande.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter