”Matthandlaren” Erdogan ställer fler krav och SD kräver svar

När regeringen trodde att mardrömsförhandlingen var över med ”matthandlaren” Erdogan trodde de fel. Turkiets president ger nu sig själv ytterligare 2,5 månader att ställa fler krav och fortsätta utpressa Sverige. Som grädde på moset kräver nu SD att Kristersson förklarar hur han ska tillmötesgå alla de krav han lovat Turkiet.

Måndagen den 10 juli gav Turkiets president Recep Tayyip Erdogan ett muntligt löfte om att den svenska regeringens ansökan om medlemskap till krigsalliansen Nato skulle godkännas, vilket Frihetsnytt rapporterade.

Löftet från Erdogan kom som en lättnad och Sveriges statsminister Ulf Kristersson sa att han skulle fira beskedet med en öl. Etablissemangsmedia kablade ut nyheten som ett positivt besked och man hyllade Kristerssons ”hårda, målmedvetna arbete”.

Ulf Kristersson. Foto: Wikipedia/ Vincent Öhlander Rice
Ulf Kristersson. Foto: Wikipedia/ Vincent Öhlander Rice

Erdogans tydliga besked: Sverige i Nato inte klart

Vid den avslutande pressträffen på Nato-toppmötet i Vilnius under gårdagen var president Erdogan tydlig: det svenska medlemskapet i Nato är ett steg närmare men ännu inte klart.

Det turkiska parlamentet stänger nu ner för sommaren vilket ger presidenten 2,5 månader att ställa krav på Sverige vilket han även passade på att göra. Den första ”förväntningen” förmedlade han direkt på pressträffen.

– Vi förväntar oss att Sveriges regering inte kommer tolerera hatbrott som förödmjukar muslimer, sa han och syftade på koranbränningarna.

Den turkiska presidenten förväntar sig även att Sverige levererar på de punkter man kommit överens om under tiden som går fram till ratificieringen. Enligt Erdogan ska Sverige lägga fram en handlingsplan på hur man ska uppnå alla de krav man lovar följa, exempelvis terroristbekämpning men även samarbetet för ett turkiskt EU-medlemskap. Efter att planen presenterats ska det turkiska parlamentet ta ställning till det.

Sammantaget verkar det som att det muntliga löftet var just bara ett muntligt sådant. Resan kring förhandlingar ser inte ut att vara över och mardrömmen för den svenska regeringen och kommer att fortsätta åtminstone i 2,5 månader till.

”Matthandlarens” taktik är klassiskt turkisk

Erdogans tvära svängar är inte en ovanlig taktik när turkar ska förhandla, tvärtom ingår det i hur det går till. Att presidenten först öppnar för ett snabbt medlemskap i krigsalliansen till att 44 timmar senare stänga samma dörr är inte konstigt enligt flera politiska bedömare.

– Erdogan bygger sin förhandlingstaktik på överraskningar och tvära kast vilket gör hans agerande svårt att förutse, säger Per Ekman, expert på ukrainsk och rysk utrikespolitik vid Uppsala universitet till Aftonbladet.

Tage Perntz (SD) sa till Frihetsnytt den 6 juli att Erdogans agerande är typiskt för hur man förhandlar i Turkiet och förstår samtidigt att det kan känns konstigt för svenskar som inte är vana vid den.

Tage Perntz. Foto: Frihetsnytt
Tage Perntz. Foto: Frihetsnytt

– Man ska ha klart för sig att Erdogan är en slipad matthandlartyp. I den förhandlingstekniken måste man gå bort några gånger, dricka lite svart kaffe och förhandla flera gånger innan man kommer i mål. Ibland kan det bli 180-graders svängar, det är inget konstigt. Vi känner inte igen kulturen och som svensk kan man känna att det är låst men i deras kultur är det så här man förhandlar, sa Perntz till Frihetsnytt då.

SD kräver svar på vad Kristersson lovat

Sverigedemokraterna (SD) vill att regeringen redogör för vad Ulf Kristersson och Turkiet kommit överens om men även hur man tänkt konkretisera punkterna i överenskommelsen.

Aron Emilsson (SD), ordförande i utrikesutskottet, säger till SvD att det finns delar i överenskommelsen som regeringen inte diskuterat med SD.

Aron Emilsson. Foto: Wikipedia/ Frankie Fouganthin
Aron Emilsson. Foto: Wikipedia/ Frankie Fouganthin

– Men det finns delar som SD och regeringen inte har diskuterat. Det är viktigt att vi gör det när överenskommelsen ska konkretiseras. Jag tänker bland annat på hur Sverige ska vara en röst för ett eventuellt framtida turkiskt EU-medlemskap. SD:s uppfattning är känd sedan tidigare och vi ser kritiskt på en turkisk EU-anslutning, säger Emilsson till SvD.

Vidare säger Emilsson att formuleringarna i överenskommelsen är breda och luddiga och att SD förväntar sig ett fördjupande samtal med regeringen där de kommer att ställa frågor. Problemet är dock att Kristersson redan lovat Turkiet punkterna i överenskommelsen utan att förankra dessa med SD.

– Vi kommer definitivt att ställa våra frågor kring de delar av överenskommelsen där regeringen inte har förhandlat med SD. Då förväntar vi oss svar på hur man avser att konkretisera en del av de paragrafer som man har presenterat. Det är självklart för oss som största parti i regeringsunderlaget. Jag har ingen anledning att tro att man inte kommer att fördjupa sin syn på hur det här ska gå till i praktiken, säger Emilsson till SvD.

Sveriges och Turkiets överenskommelse

 • Sverige och Turkiet har gått med på att fortsätta samarbetet både genom Nato, men också genom en ny bilateral säkerhetspakt, där ministrar från länderna kommer att mötas med jämna mellanrum. På det första mötet ska Sverige presentera en plan på hur man kommer att arbeta mot terrorism.
 • Sverige ska inte stödja kurdiska YPG, PYD eller FETÖ (Gülen-rörelsen).
 • Sverige och Turkiet ska ingå i ett ekonomiskt samarbete genom den turkisk-svenska ekonomi- och handelskommittén.
 • Restriktioner gällande vapenhandel mellan Turkiet och Sverige ska lättas.
 • Sverige ska stötta Turkiets ansatser att gå med i EU. Enligt Natos pressmeddelande ska man bland annat göra detta genom att modernisera den tullunion som finns mellan Turkiet och EU.
  Källa: Nato

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

 1. Jag kan ta över förhandlingen : Mitt krav på Erdogan är att ta hem samtliga turkar vare sig dom kallar sig kurder eller vanliga turkar.
  han kan börja med Özz , Kurdo och Soran ..
  sedan kan vi börja tala om EU …
  dvs: vi kan börja resonera….
  och när vi kommit en bit slänger jag in assyrierna-syrianerna som finns i Södertälje…

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter