Max Winter: ”Stå upp för yttrandefriheten”

Detta är en krönika. Det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte Frihetsnytt. 
Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.

Stå upp för yttrandefriheten

Vi lever i en tid där våra mest grundläggande rättigheter inskränks dagligen. Detta sker på ett sätt som de flesta människor inte reagerar på, då det subtilt har blivit en del av vår vardag.

Yttrandefriheten är framför allt utsatt. Den är något många människor tar för given och dagens generella samhällskultur är ofta direkt fientlig mot den. Utan att kanske ens förstå det själva.

Vad är yttrandefrihet egentligen?

Utöver att den ingår i den svenska grundlagen som en princip för våra fri- och rättigheter, så är den självklar i nästan alla så kallade ”demokratiska” länder. I USA är ”free speech” en del av konstitutionen och det ses världen över som en mänsklig rättighet att kunna yttra sig fritt.

Var kommer då denna rättighet ifrån?

På ett högre plan av rättigheter föds alla människor fria och har rätten att välja frihet med sin fria vilja, men även motsatsen. I ett makroperspektiv styrs vi av universella principer och naturlig lag. Att begränsa människors rätt att yttra sig går direkt emot dessa fundamentala lagar och principer.

Varför har vi idag ett samhälle som inte längre värdesätter yttrandefrihet?

Som tidigare nämnts i denna krönika, är de flesta människor inte medvetna om att denna grundläggande självklarhet för oss människor inte efterföljs. Dagens samhällsklimat har istället gjort det till en vana att döma människor efter deras åsikter. Detta sker paradoxalt nog på ett sätt som påstås vara för vårt eget bästa, och förespråkas av finanselit och makthavare för att skydda oss.

Man har lärt människor att vara offer istället för att äga sin egen integritet. Där externa hot om vad någon annan skulle tycka och tänka är viktigare än att försvara det man själv har rätt till. Vi behöver ändra denna negativa rädslobaserade kultur och hitta tillbaka till den revolutionära anda och de samhällsförändringar som ligger till grund för våra fri- och rättigheter idag.

”I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it.”

Voltaire

Dessa grundläggande rättigheter har vi knappast fått gratis. Våra förfäder har banat vägen för oss och det moderna demokratiska samhälle som våra makthavare påstår att vi fortfarande lever i. Priset de fick betala var blod, svett och tårar. Är vi verkligen redo att ge upp dessa utan strid? Kommer vi i sådana fall kunna förlåta oss själva och den framtid våra barn ska leva i och skapa. Det tror inte jag. Vi behöver resa oss och höja våra röster för att visa att vi inte accepterar detta.

Den 20 augusti arrangeras en frihetsmanifestation i Stockholm för att stå upp för yttrandefrihet.

Kom dit och gör DIN röst hörd, för att visa var du står i denna fråga!

Mer information hittar ni i detta event: https://fb.me/e/3ydOLciR7

Vi behöver fortsätta samla folket för våra fri- och rättigheter, för allas framtid står på spel.

Tillsamman är vi starka!

Skribent: Max Winter – Frihetsrörelsen

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter