De läckta meddelandena fortsätter att peka ut den brittiska regeringens hantering av pandemin. Det senaste avslöjandet visar hur högt uppsatta myndighetspersoner ville skrämma britterna till att underkasta sig nedstängningar.

De 100 000 läckta WhatsApp-meddelandena fortsätter att kasta skuggor över den brittiska regeringens agerande under pandemin. Under lördagen kunde Frihetsnytt rapportera om avslöjandet att dåvarande premiärminister Boris Johnson flera gånger svängde i frågan om nedstängningar, beroende på vem han precis talat med.
Nu visar det sig att en av personerna som spelade en roll i att påverka Johnson, hälsosekreteraren Matt Hancock, inte drog sig för något när det gällde att tvinga britterna att acceptera omfattande nedstängningar och restriktioner.
Skulle ”skrämma byxorna” av folk
Enligt The Telegraph, som tagit del av meddelandena, uttryckte Hancock den 13 december 2020 i en konversation med Damon Poole, som då var Hancocks mediarådgivare, att man skulle ”skrämma byxorna av allesammans” (eng. ”frighten the pants off everyone”).
Allting handlade om att britterna inte betedde sig som det förväntades av dem, nämligen hålla avstånd, isolera sig i sina hem och på andra sätt rätta sig in i ledet.
Tillvägagångssättet handlade om när de skulle släppa information om den ”nya varianten av covid”, Kent-varianten, som tillsammans med att uppmärksamma en lokal nedstängning i staden Leicester (och hävda att andra städer stod på tur), samt undanhålla statistik över smittspridningen, skulle kunna skrämma folk till att acceptera nödvändigheten av nedstängningar.
Diskussionerna som fördes mellan Hancock och hans rådgivare handlade inte om att stoppa någon smitta, utan att ge sken av att en sådan hotade. Därför gällde det att lyfta synliga åtgärder och bygga på folks rädslor och skuldkänslor.
Det var där som masktvånget kom in i bilden, eftersom det blev en synlig markör för folk att rätta sig efter, enligt en konversation mellan Hancock och kabinettsekreteraren Simon Case (som av The Telegraph beskrivs som den mäktigaste tjänstemannen i landet).

Wag the dog
Hela historien bär likheter med filmen Wag the dog, där den amerikanske presidentens kabinett vill skifta fokus från en sexskandal och skapar ett fiktivt krig i media för att folk inte ska fokusera på skandalen.
I fråga om detaljerna, vad som ska lyftas fram i det påhittade kriget för att göra folket benägna att köpa rapporteringen, är Hancocks och hans rådgivares agerande väldigt likt det som sker i filmen.
Vad som skulle lyftas fram i statistik, presentationer och medieframträdande samt vilka ”råd” som skulle ges till allmänheten, visar på en långtgående manipulation av befolkningen.