Medeltida gotlänning får ett ansikte

En gotländsk bondesoldat har fått sitt ansikte rekonstruerat

1361 massakrerades en bondehär utanför Visbys ringmur när man försvarade sitt hem mot de invaderande danskarna. Nu har en brasiliansk 3D-designer gett en av de stupade ett ansikte.

Utan för Visbys Ringmur utgrävdes på 1920-talet de massgravar som fanns kvar efter det blodiga slaget mellan gotländska bönder och danskarna 27 juli 1361. Flera av de kranier som påträffades hade fruktansvärda skador som visade brutaliteten i slaget.

Ett kranium verkar ha fått ett yxhugg rakt i munnen och det var det som fångade den brasilianske 3D-grafikern Cicero Moraes intresse när han skulle göra en studie om fotogrammetri. Med hjälp av denna teknik kunde han göra en digital rekonstruktion av hur mannen kunde ha sett ut och hur skadan som tog hans liv kan ha gått till, rapporterar SVT.

Genom rekonstruktionen ville han lyfta fram krigets fasor och brutalitet. Moraes anser att rapporteringen av krig ofta fokuserar på förstörda hus och truppförflyttningar, något han vill komplettera genom att visa vad som händer i den faktiska striden.

Backade inte från en omöjlig strid

När danskarna under Valdemar Atterdag sommaren 1361 landsteg på Gotland var det ett bristfälligt rustat bondeuppbåd som stod emot danskarnas moderna armé. Trots det lyckades man utföra flera strider som försenade den danska frammarschen mot Visby.

När man sen stod mot varandra utanför Ringmuren 27 juli var oddsen allt annat än goda för gotlänningarna. Man visste säkert att de inte skulle få uppleva en ny dag. Men trots det vek ingen från striden, utan man kämpade till siste man och när slaget var över hade 2,000 gutar mist livet.

Samtidigt stod Visbyborna på Ringmuren och tittade på när bönderna försvarade deras gemensamma land.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter