Ryska forskningsfartyg vill klippa av internetkablar
Den senaste anklagelsen mellan Ukraina och Ryssland är att motparten, i detta fall Ukraina, kommer att detonera en ”smutsig bomb”. Sedan sprängningen av Nord Stream flödar massmeida över av rapporter om vilka illdåd som motparten planerar i största hemlighet.
Nyligen flck tidningsläsarna veta att Ryssland förmodligen vill kapa kablar med internetledningar till Finland. Hufvudstadsbladet rapporterade. Men USA-kontrollerade Aftonbladet och i stort sett alla engelskspråkiga medier befarar mest att Ryssland ska släcka ner internettrafiken över Atlanten. Ny Teknik instämmer men låter en expert komma till tals som helt avfärdar faran. Internetprotokollet blev från början, i samband med det kalla kriget, konstruerat för göra nedstängning omöjlig.
Kabelbrott vid Shetland – ryskt forskningsfartyg pekas ut
Trots att en nedstängning av internet är närmast omöjlig har Ryssland försökt sig på detta – genom att kapa en enda undervattenskabel till Shetland. Detta antyder brittiska Daily Mail. Tidningen konstaterar att ett ryskt forskningsfartyg varit nära platsen för ett kabelbrott som stoppade telefontrafiken på Shetland under en dag.
Enligt det Washington-baserade institutet CSIS, Center for strategic and international studies, sker i genomsnitt 150-200 avbrott på våra större undervattenskablar varje år, av naturliga orsaker. Ändå ser institutets experter skäl att, efter varje nytt kabelbrott, diskutera hur och varför Ryssland kan bära skulden.
CSUS beskriver den upplevda ryska undervattensoffensiven som en ”implikation” av sabotaget mot Nord Stream – vilket är logiskt med utgångspunkten att just Ryssland sprängde gasledningen ifråga.
Dagens Industri: ”Öppet falska anklagelser, farliga lögner, skrämseltaktik”
Idag behandlar Bonniertidningen Dagens Industri nyheten om att den ryske försvarministern Sergej Sjojgu nyligen ringde till tre av sina västaliga ministerkollegor för att underrätta dem om sina misstankar om att Ukraina förbereder en större konventionell bomb, ”spetsad” med radioaktivitet. Enligt brittiska Guardian är idén inte ny – USA använde enligt tidningen radioaktiv artilleriammunition i Irakkriget.
Vad gäller Ukrainas ”smutsiga bomb” berättar Dagens Industri att berörda västpolitiker katagoriskt avfärdar det ryska tipset. Tidningens experter höll med ministrarna till hundra procent.
Samtalen från Sjojgu till ministerkollegorna utgjorde enligt politiker och experter inte bara ett ”försök att försvaga Nato-alliansen”. De tre telefonsamtalen utgjorde dessutom ”öppet falska anklagelser”, ”skrämseltaktik” och en ”desinformationskampanj”.
Den mest fantasifulla analysen går ut på att Rysslands försvarsminister ringt de tre samtalen om Ukrainas eventuella smutsbomb med syftet att sedan, tack vare telefonsamtalen, själv kunna avlossa sådana bomber mot Ukraina utan att någon märker det. Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj ställde sig bakom denna analys. Han sade även att ”Om Ryssland har förberett ytterligare en omgång av eskalation [….] kommer världen inte att svälja det.” – detta enligt ukrainska Pravda.
Bedömare finner det märkligt att västliga utrikesministrar, experter och mediehus kan veta tvärsäkert vad Ukraina planerar och inte planerar. De amerikanska underrättelsetjänsterna är djupt involverade i konflikten men de har beklagat sig över att informationsflödet mellan de själva och de ukrainska kollegorna är tämligen enkelriktat. Enligt New York Times hade man ingen aning om det planerade mordet på den ryska filosofen Alexander Dugins dotter Daria.
En tidigare Ukrainsk ledande politiker, Julia Timoschenko, förklarade 2014 i ett avlyssnat telefonsamtal för en regeringskollega att atombomber vore ett lämpligt sätt att traktera de östliga landsändar som vägrade godta resultatet av revolutionen samma år.
Elefanten i rummet: Nord Stream
Nyhetsrapporter om Rysslands eventuella attentatsplaner har blivit mode sedan sprängningen av Nord Stream, den rysk-tyska gasledningen som förstördes där den passerar Sveriges ekonomiska zon. Frihetsnytt har kommenterat skuldfrågan.
Möjligheten att USA skulle ha legat bakom sprängningen av Nord Stream nämns sällan i världspressen. Medierna håller fast vid Natos officiella linje, som är att man inte har något skäl att peka ut någon nation som skyldig. Utpekandet sköter massmedia på det sätt att ordet ”Russia” förekommer mellan 10 och 20 gånger i de artiklar som spekulerar om skulden till sprängningen. Aftonbladets Wolfgang Hansson har kämpat sig till en ledarposition i världspressen genom att kategoriskt avfärda tanken på USA:s inblandning. Frihetsnytt kommenterade.
En svensk inblandning i den sprängningen av Nord Stream kan inte uteslutas. Dagens Nyheter rapporterade kort efter sprängningen att svenska militärfartyg betett sig märkligt i det område där sprängningarna kort därpå inträffade. Sedan dess har ingen ytterligare spekulation om svensk inblandning förekommit bland massmedias grävande journalister.
Att Nord Stream skulle ha sprängts på initiativ av någon annan statlig aktör än USA betraktas av de flesta som verklighetsfrämmande. Detta har givit upphov till skämtsamma memes, som spridits över hela världen.
