Mediemyndigheter slås samman

Två myndigheter för media, med liknande arbetsuppgifter, slås nu samman, utan större besparingar då antalet anställda förblir detsamma. Den ena är en mindre, rätt okänd myndighet, den andra en ständigt aktuell och omtvistad sådan.

Enligt Altinget ska Statens medieråd läggas ner och istället ingå i Myndigheten för press, radio och TV. Samtliga anställda i Statens medieråd kommer även att föras över till den större myndigheten.

Myndigheterna

Statens medieråd har varit mer av ett kunskapscenter med få anställda och har egentligen inte ägnat sig åt myndighetsutövning i vanlig mening.

Myndigheten för press, radio och TV har däremot alltid varit en kontroversiell myndighet, som beslutar om tillstånd och mediestöd. Den förra, socialdemokratiska regeringen väckte ett förslag om att pröva stödet till medier genom Myndigheten för press, radio och TV bland annat utifrån skrivningen:

Redaktionsstödet blir en del av ett teknikneutralt mediestöd som regleras i en ny lag, där det bland annat införs ett villkor om att stöd inte får ges till medier vars publicistiska verksamhet står i strid med grunderna för det demokratiska styrelseskicket.

Detta var en formulering som många ansåg öppnade för rent godtycke och krav på politisk korrekthet hos media. Dessa idéer anses bortlagda i och med Tidöavtalet även om de inte uttryckligen nämns där.

Färre myndigheter, fler anställda

Sammanslagningen följer en flerårig trend som Statskontoret har kartlagt: Sverige får allt färre myndigheter med allt fler anställda.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter